Magic News

10 producții must see din filmografia maestrului Martin Scorsese

Regizorul, scriitorul și producătorul Martin Scorsese a condus unele dintre cele mai grozave filme realizate vreodată. Este o legendă si un maestru al cinematografiei moderne. Arta lui a inspirat generații de artiști, de la regizori și scenariști, la actori și cinefili.

Născut în New York, din părinți italieni, este cunoscut pentru dragostea lui nemuritoare pentru filme care a fost răsplătită de zeci de ori. După ce a urmat liceul Cardinal Hayes din Bronx, Scorsese și-a propus inițial să devină preot și a urmat un seminar pregătitor, dar a renunțat după primul an. Ulterior s-a înscris la Universitatea din New York, obținând o licență în limba engleză și un master în educație.

După ce a realizat mai multe scurtmetraje în anii 1960, a debutat regizoral „Who’s That Knocking at My Door” (1967), intitulat inițial „I Call First”, avându-l în rolurile principale pe colegul său actor din Școala Tisch, Harvey Keitel și editorul Schoonmaker. De acolo, a continuat să lucreze cu nenumărați actori, dintre care mulți au fost îmbrățișați de Premiile Academiei. Unii dintre aceștia includ câștigătorii Ellen Burstyn pentru „Alice Doesn’t Live Here Anymore” (1974), Robert DeNiro pentru „Raging Bull”, Paul Newman pentru „The Color of Money” (1986), Joe Pesci pentru „Goodfellas” și Cate. Blanchett pentru „Aviatorul”.

Întreaga sa filmografie a încasat peste 2,1 miliarde de dolari în întreaga lume. Din lista sa nesfârșită de laude și aprecieri din partea criticilor, el a strâns o listă impresionantă, inclusiv nouă nominalizări la Oscar pentru cel mai bun regizor. Printre acestea se numără „Raging Bull” (1980), „The Last Temptation of Christ” (1988), „Goodfellas” (1990), „Gangs of New York” (2002), „The Aviator” (2004), „The Departed” (2006), „Hugo” (2011), „The Wolf of Wall Street” (2013) și „The Irishman” (2019). Singura sa statuetă este pentru remake-ul din 2006 al filmului „Infernal Affairs”, care a câștigat și cel mai bun film, scenariu adaptat (William Monahan) și montaj (Thelma Schoonmaker).

Noul hit al lui Scorsese este adaptarea cărții lui David Grann „Killers of the Flower Moon” care îi reunește pe clienții fideli Leonardo DiCaprio și Robert DeNiro, alături de Jesse Plemons și Lily Gladstone. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și este programat să fie lansat în cinematografe pe 6 octombrie, înainte de a fi lansat pe 20 octombrie de Paramount Pictures.

Săptămâna aceasta, Scorsese a anunțat că va lansa și un viitor film despre Iisus, după ce s-a întâlnit cu papa Francisc la Vatican, într-un turneu post-Cannes. Iată care sunt unele dintre cele mai bune filme din catalogul său impresionant:

10. Raging Bull (1980)

Viața boxerului Jake LaMotta, a cărui violență și temperament care l-au condus în vârful ringului i-au distrus viața în afara acestuia. Folosind o paletă monocromatică, Scorsese privește ascensiunea și căderea lui Jake La Motta, un boxer de mijloc care este chinuit de propria sa îngăduință și mândrie. În multe privințe, este efortul său cel mai ambițios. Cu Robert DeNiro în rolul său câștigător de Oscar și oameni precum nominalizatul Joe Pesci și Cathy Moriarty, filmul marchează un comentariu visceral asupra violenței, dar și surprinzător, printr-o atingere blândă.

Continuarea AICI