Serialul britanic „Adolescență coruptă” a generat un val puternic de emoție: cum să-ți imaginezi că un copil de 13 ani, dintr-o familie obișnuită, ar putea comite o crimă oribilă? Ce nu au făcut părinții lui îndeajuns de bine? Unde a greșit școala? Ce influențe toxice au dus la acest deznodământ care dă coșmaruri oricărui părinte?
Odată deschisă cutia Pandorei, în acest caz un cumul complex de factori, descoperim o lume complicată din online, unde tinerii au un limbaj aparte, semne dificil de înțeles pentru neinițiați și devin victimele unor curente de natură extremistă.
De multe ori, suntem liniștiți când ne știm copiii acasă, în camera lor. Uităm că telefonul, tableta sau calculatorul deschid larg ușile unei lumi care vine cu bune, rele și, iată, foarte rele. Serialul pune pe tavă termeni precum „manosfera”, „incel”, semiotica diferită a inimioarelor, în funcție de culoare.
L-am invitat la podcastul Magic People pe medicul psihiatru Ioan Mirea, care a studiat problema și ne ajută să înțelegem mai bine cum arată părțile întunecate ale internetului și cum pot ele duce la gesturi extreme în viața reală.