Stăteam zilele trecute și mă întrebăm și eu de ce. Iată 10 concluzii sau posibile răspunsuri pe care le-am găsit:
1. După 40 de ani, ai sentimentul că meriți
Meriți ceva mai bun. Vrei cumva să te recompensezi pentru toate nodurile în gât de până atunci. Pentru toate „nu”-urile încasate. După 40, ai sufletul atât de plin de de toate, încât începi să faci curat. Faci curat în șifonier, în agenda telefonului și…. în frigider. Și tinzi să păstrezi doar ce e cu adevărat bun sau, mai bine zis, bun pentru tine. Potrivit pentru tine. Nu pentru tine așa cum te vor mama, societatea ci bun pentru tine așa cum te vrei tu. Și îți e greu să renunți la obiceiurile alea păcătoase care îți țin cântarul blocat pe o cifră care nu-ți place.
2. După 40, îți permiți
Acum poți să cumperi mai mult, mai sofisticat, îți permiți să ieși la un restaurant bun, unde clar n-o să iei ceva dietetic sau să-ți cumperi niște prăjituri d-alea bune, bune. Țin minte ce îmi spunea acum mulți ani o clientă potentă financiar: „Tania, eu am așa o viață bună, că n-am cum să fiu altfel decât grasă”.
N-am fost de acord cu ea, pe moment, dar apoi m-am întrebat oare cum aș reacționa eu dacă aș fi mereu pe avioane, pe serate dansante și pe cocktailuri? Primul care ar ține-o numai în supe și iaurt să arunce cu piatră.
3. După 40, ai obiceiurile împământenite
Dacă îți faci o salată cu roșii și toată viață ai pus uleiul direct din sticlă și nu întâi într-o lingură și apoi în salată, pur și simplu n-ai chef ca începând de joi să faci altfel.
4. După 40, știi o grămadă de teorie
Și poate tocmai din cauza asta îți e greu să iei o decizie în privința slăbitului. Atunci când ai prea multe informații despre ceva, îți e greu să iei o decizie pentru că fiecare decizie poartă în ea și plusuri și minusuri. Cu cât stai și le gândeșți mai mult, cu atât nici una nu o să ți se mai pară fezabilă. E greu câteodată și să știi prea multe. Fericiți cei săraci cu duhul!
5. Trecând de jumătatea vieții, nu mai ai aceleași nevoi calorice
Asta este principala cauza a îngrășării după o anumită vârstă. Imaginația noastră și posibilitățile financiare nu țin pasul cu un corp ce intră pe o pantă ușor descendentă și, drept urmare, cu mai puțină nevoie de energie decât cu 10, 20 de ani în urmă.
Obiceiurile alimentare de-o viață, mărimea porției, combinațiile alimentare, orele la care luăm mesele țin rareori pasul cu nouă fază fiziologică a corpului. Deși mâncăm la fel, nu mai zic de momentele când sărim calul, ne îngrășam.
La această vârstă, porțiile ar trebui reduse cu minimum 25% față de cum erau înainte.
Preponderența surselor vegetale ar trebui să fie mai mare decât a celor animale. Masa musculară se menține cu mișcare și sursă proteică de calitate. Somnul nu se sacrifică pentru nimic în lume. Aici ar trebui să fie cu adevărat răsfățul nostru, nu în mese mai copioase. Sigur că și bucuria unui exces alimentar devine mai mare în acest caz. Deci, zic eu că vorba „mai răruț, mai drăguț” se aplică și aici.
6. După 40, ești, de obicei, în cuplu
În statistica personală, oamenii aflați într-o relație au un risc mai mare de kilograme în plus decât cei singuri, fie că sunt în căutarea unui partener sau nu.
Dragostea chiar trece prin stomac și, în unele cazuri, rămâne acolo.
Nu mai zic că tindem să preluăm obiceiurile nesănătoase ale partenerului nostru sau excesele lui. Probabil tot din încercarea de a-I înțelege mai bine sau poate din curiozitate. Consumul de alcool iarăși este în creștere atunci când ai cu cine să ciocnești un pahar decât când stai tu acasă cu pisicile tale și deschideți un Prosecco. Să mai zic că vinul desfăcut merge de minune alături de un pic de brânză, niște nuci, ronțăieli sau ceva dulce, când ești în cuplu.
7. După 40, te răsfeți mai des
Vacanțele, weekendurile cu petreceri/plimbări/zile onomastice, ruperile de ritmul cotidian vin și ele cu calorii în plus. De obicei, la această vârstă călătorim mai mult decât în anii precedenți, iar caloriile asta așteaptă: să se ia de mână și să se tot adune unele cu altele.
8. După 40, devii mai sedentar
Sportul ajunge și el prioritate în coadă clasamentului. Parcă nu mai prind orele cu țopăială de altă dată. Ne orientăm către yoga, streching, o plimbare cu o prietenă (adesea recompensată cu cu o prăjitură sau cu o porție de paste) sau căutăm tot felul de modalități de mișcare mai liniștite, dar și mai slab arzătoare de calorii.
9. După 40, ai mai multe griji pe cap
O soluție la mâncarea sofisticată, dar mai calorică ar fi să diminuăm mărimea portiei. Adică „puțin și bun” chiar să însemne „puțin”.
Ar fi bine să ne orientăm mai bine pe calitatea materiilor prime, pe consumul lor simplu, natural decât pe combinații în care toată piramidă alimentară e prezentă. O stare generală de pace, de mulțumire de sine te ajută să fii zen și la capitolul „mâncare”.
De asta insist eu pe o abordare completă, holistică a subiectului mâncare și kilograme. Nu poți mânca ceas într-o viață plină de haos. Sau poți, dar asta e doar încă o dovadă a dezordinii din cap.
10. După 40, chiar poți
În loc de concluzie, aș spune că la vârstă asta bătălia cu kilogramele poate fi câștigată odată pentru totdeauna. Nu mai suntem copii să încercăm soluții nerealiste, nu mai credem în soluții minune, ne cunoaștem îndeajuns încât să știm ce putem ține toată viață și ce nu, ne permitem să avem grijă de noi, după ani de neglijență a cam venit timpul să redevenim o prioritate în viețile noastre. Merităm să fim bine cu noi, să avem grijă și să iubim și mai mult din ce ne place și ne reprezintă.
40 e noul 20, doar că de două ori mai frumos!