Realitatea este că, poate în afară de anii unei studenții trăite departe de casa părintească, niciun om mare nu prea ajunge în situația în care să aibă frigiderul complet gol. Cum, necum, ceva tot mai e pe acolo, prin acest „dulap” al stomacului nostru. Ne pare gol doar pentru că nu ne uităm noi prin sertarele care trebuie, atunci când avem senzația asta.
Nu predic în necunoștință de cauză. Dacă vă imaginați că un om specializat și școlit în nutriție n-o pățește niciodată, vă asigur că o pățește. Mi s-a întâmplat de multe ori să mă îngrijorez când ajungeam acasă că nu am ce mânca, având impresia că am frigiderul gol. În realitate, aveam o grămadă de provizii. Și așa e pentru toată lumea, exceptând frigiderele studenților, înainte de bursă, sau ale oamenilor care nu prea stau pe acasă și care chiar au în frigider doar o lămâie, apă și vin. În rest, noi, ceilalți, mai mult ca sigur avem ceva din următoarele prin frigider sau prin dulapurile din bucătărie:
Măsline
Ouă
Ceva brânză, fie ea și începută de câteva zile
O pungă cu un rest de parmezan ras
Ardei, ceapă verde în sertarul pentru legume
Un borcan de pesto/muștar (în funcție de finețea doamnei casei)
O cutie de paste
Vreun borcan cu zacuscă
Carne, pește, legume în congelator
O conservă de năut, fasole roșie, ciuperci prin cămară, pe undeva
O conservă de ton sau sardine
Suc de roșii sau roșii la borcan
Ceva „fancy” cumpărat de câteva luni sau chiar acum un an, când am vrut noi să încercăm ceva nou, dar nu am avut chef niciodată să-l și gătim
Musli, cereale, nuci sau semințe.
Dacă vouă vi se pare că toate cele de mai sus sunt nimic, mai citiți-le încă o dată.
Și acum, iată ce poți face cu toate aceste „nimicuri”:
Omletă și salată;
Brânză cu salată;
Salată cu ton sau sardine;
Paste cu sos de roșii și parmezan ras;
Salată cu fasole roșie și brânză;
Friptură cu legume la wok/cuptor;
Salată cu măsline și nuci;
Porridge cu nuci și semințe;
Zacuscă sau salată de vinete pe pâine/crackersi;
Tocăniță de năut cu carne/pește.
Iată, așadar, 10 feluri de mâncare din resturi. Și nu orice fel de mâncare, ci mâncare sănătoasă, sățioasă și, mai ales, gratis. Că doar am pregătit-o din nimic, nu-i așa?
Sigur că poți alege din nou varianta în care să comanzi pizza la 8 seară, să îți strici încă o dată dieta și apoi să te bosumfli și să te superi pe tine că ai făcut asta. Doar că eu cred că a cam venit timpul să învățăm din greșeli, să facem Rai din ce avem și să mai îndrăznim să umblăm și pe cărări mai puțin bătătorite.
Obiceiurile bune nu pogorăsc asupra noastră din cer. Noi alegem ziua în care să începem să ne construim un obicei bun. Poate fi așa, din întâmplare, ca acum când ai citit despre ce poți găti când n-ai „nimic” de mâncare sau cu premeditare. Ce e musai e să continui și a doua zi și a treia. Până când alegerea ta conștientă devine cu adevărat obicei.
Nu uita: nimic trainic nu crește de la sine.
Iarba e verde acolo unde o uzi, nu doar de partea cealaltă a gardului, spune un proverb. Cred că asta e valabil peste tot, de la relații la bucătărie.
Ce ziceți? Facem experimentul de a pregăti mesele cu ce avem prin frigider și-n cămară în acest moment pentru următoarele 2-3 zile?
Foto: Pexels