De ce să nu stai weekendul acesta acasă

Planurile de evadare sunt obositoare, dar vin cu multe, multe beneficii la pachet.

E atât de simplu să renunți, la sfârșit de săptămână, la planurile care te-ar scoate din zona de confort!

Știi că ai nevoie să evadezi de acasă, știi cât de mult te-ar ajuta să schimbi un pic decorul, să te răcorești la munte sau în apa mării. Dacă ochii tăi ar putea vorbi, ți-ar mulțumi că le permiți să privească departe, în zare, copaci, păsări, nori și cer, în loc de eternele ecrane de telefon sau de televizor. 

Dar e tare comod să amâni nevoile astea pentru o dată nedefinită, când vei avea mai mult timp sau mai puțin lucruri de făcut în timpul liber. Te întreb acum: cam când crezi că vei avea mai puține de făcut? Peste două săptămâni? Peste un an? Peste 10? 

Răspunde-ți, cu sinceritate: decizia de a rupe ritmul poate, oare, veni dinspre afară spre tine? Adică trebuie să primești permisie de la aragaz sau de la aspirator? Ceva mă face să cred că nu se va întâmpla niciodată ca electrocasnicele să apară în fața ta și să-ți spună: „Gata, weekendul acesta meriți o pauză, ți-o acordăm!”

De regulă, decizia de a-ți acorda timp ție vine dinspre tine spre tine, nu trebuie să ceri voie nimănui.

Cu alte cuvinte, nu stai tu drepți în fața respectivelor obiecte/sarcini/îndeletniciri, ci stau ele drepți în fața ta, când le spui: „Gata, vă amân, acum fac ceva pentru mine”.

Ieșirile din rutină înseamnă și ieșiri din zona de confort. Da, chiar dacă mergem într-o mini vacanță sau petrecem o zi la munte, tot ieșire din zona de confort se cheamă, iar creierul nostru le percepe ca fiind nici mai mult, nici mai puțin decât stresante. De aceea se întâmplă tot mai des, după o anumită vârstă, să ne fie dificil să ne mobilizăm. La 20 de ani, lucrurile sunt mai simple și reacțiile noastre mai impulsive tocmai pentru că creierul are încă o neuroplasticitate mai crescută, se adaptează mai ușor la schimbări și se hrănește din expunerea la nou. Pe măsură ce ne maturizăm, creierul devine mai rigid, deciziile se iau mai cumpănit, iar noi devenim mai greu de urnit. 

Orice schimbare stresează, chiar și schimbările în bine

A-ți convinge creierul să iasă din rutină este cea mai eficientă gimnastică cerebrală:  când te mobilizezi și schimbi programul, îți pui mintea la treabă. Să luăm, de exemplu, o simplă ieșire din decorul obișnuit: o plimbare la munte. Să zicem că pleci dimineața și te întorci seara. 

Mintea ta va trebui să se gândească ce anume îți va folosi acolo, ce haine să iei cu tine, câtă apă ai nevoie în timpul drumeției, ce gustări ți-ar plăcea. Care va fi traseul, ai sau nu nevoie de protecție solară, pelerină de ploaie, ce anunță prognoza meteo. Sunt sau nu urși în zonă, ce ai putea lua să te protejezi în cazul unei întâlniri de gradul 0? Mergi cu mașina sau cu trenul? Iei în calcul să rămâi și peste noapte, la o adică?

Lista poate continua mult și bine, am enumerat toate lucrurile de mai sus doar pentru a-ți demonstra că îți pui creierul la treabă, îl scoți din zona de confort chiar și în cazul unei simple ieșiri de-o zi la munte și că, probabil, se va apăra în felul lui.

Anume: va căuta să te convingă că e mai mare daraua decât ocaua. Nu-l crede!

Irina Ciureanu, psihoterapeut, explică: „Îmbătrânirea creierului este un proces natural, însă stilul de viață și mediul își pun amprenta: dieta, exercițiile fizice, surprizele (pe care creierul le adoră), o viață socială activă, cititul și spargerea rutinei sunt cele mai utile lucruri pe care le putem face pentru creierul nostru”. 


Magic People: Irina Ciureanu. Despre cum să-ți ții creierul tânăr.

Make Life Magic, 00:39:24

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun. Despre criza comunicării în epoca post-adevărului.

Make Life Magic, 01:03:35

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42

Așa că data viitoare când creierul tău se opune, imaginează-ți că e ca și cum te-ai duce la sală. Nu prea ai chef, corpul tău te roagă să-l lași să zacă pe canapea, dar tu știi că e mai sănătos să facă mișcare. E la fel și cu ieșirea din rutină sau cu mutatul atenției pe altceva decât rutina de zi cu zi. Practic, trebuie să avem grijă de creier așa cum avem grijă de sănătatea noastră fizică. 

Profit de zilele însorite pe care ni le face cadou toamna și te îndemn să nu stai weekendul acesta acasă. Pentru că ai nevoie de ieșiri, de natură, de prieteni, de experiențe noi, ai nevoie să te bucuri de viață și să pui în calendar zilele acelea „altfel” de care poți să-ți amintești și peste o săptămână, o lună sau un an!