Ați observat? Micul dejun se încropește, parcă, de la sine. Mulți sar de-a dreptul peste el sau salvează situația cu un covrig agățat pe drumul spre birou. Prânzul e dictat, de multe ori, de conjunctura în care ne aflăm (serviciu sau în mașină, pe drumuri).
Dar cina… Ei bine, cina e masa aia pe care o iei tu cu tine sau cu cine te așteaptă acasă și, de cele mai multe ori, singura masă mâncată în familie. Poate de asta e și atât de importantă.
Dacă ești genul care gătește, atunci știi mai mult sau mai puțin clar ce te așteaptă în frigider și ce opțiuni ai. Dacă ești genul căruia îi place să deschidă ușa frigiderului și să culeagă ce îi vine la îndemână, iarăși ai confortul ideii că vei face niște combinații ciudate, dar că n-o să mori de foame. Și mai avem, în final, genul de persoane care nu mănâncă mai nimic toată ziua și așteaptă seara că să-și bucure sufletul cu toate bunătățile. E categoria din care fac parte, de obicei, oamenii care ajung la cabinetul meu, mai devreme sau mai târziu.
Motive pentru care ajungi să mănânci mai mult decât ai nevoie seara:
- te așezi la masă încărcat emoțional. După o zi întreagă în care a trebuit să faci o grămadă de compromisuri, te-ai certat cu cineva, ai fost înjurat în trafic, ai primit o veste proastă, te-a strâns pantoful, te-ai balonat etc, te simți scurs de orice energie bună. Specialiștii spun că ar trebui să lăsăm cam să treacă aproximativ o oră de la momentul în care intrăm în casă până ne așezăm la masă. Ideal ar fi să nici nu trecem prin bucătărie în ora asta. Adică intrăm în casă, ne schimbăm de haine, mângâiem pisica, zâmbim ficusului sau soțului, facem un duș, ne liniștim un pic. Abia apoi ar fi recomandat să ne gândim ce să mâncăm!
Iar eu va zic aici un secret: dacă ai peste 40 de ani, nu alergi maratoane, nu vizitezi sala de sport de 4-5 ori pe săptămână, ai luat micul dejun, gustarea și prânzul, apoi ai mai ciugulit câte ceva între în ziua respectivă, ai scăpat și de întrebarea asta cu mâncarea. Eventual îți pui câteva guri de vin, îți faci o limonadă sau ceai și te gândeșți la nemurirea sufletului. Valabil și pentru cei cu copii ceva mai mari pe acasă. Pentru cei cu bebeluși acasă, închideți acum ecranul telefonului sau al laptop-ului și lăsați articolul ăsta. Voi puteți mânca orice și oricând! Numai niște reguli în plus să mai lipsesc vouă acum! Ne auzim noi peste câțiva ani.
- ai obiceiul să comanzi mâncare sau te lași corupt de ceilalți din casă care fac asta.
- nu mănânci suficient pe parcursul zilei. Nu există „nu îmi e foame ziua. Seara mă apucă”.
Învață să te conectezi la corpul tău pe timpul zilei și o să vezi că îi este foame. Nu doar de o vacanță, nu doar de dorința de a termina un proiect presant, nu doar de iubire sau salariu. Corpului îi e foame de hrană. Garantat.
- te culci foarte târziu. Sigur că dacă ora ta de somn este după 12 noaptea, e greu să nu mănânci nimic după ora 18. Încearcă să adormi în jurul orei 22 și o să vezi că scapi și de vizitele nocturne la frigider.
- nu mănânci suficient de nutritiv pe parcursul zilei. Trei covrigi ronțăiți peste zi nu echivalează cu „m-am hrănit”, ci cu „am mâncat”. Ți-ai luat caloriile, dar nu și nutrienții. Așadar, corpul tău e în căutare. O să ai poftă de mâncare crescută pentru că, de fapt, nu ai mâncat ce are nevoie corpul tău. E valabil aici și pentru cei care țin dietă și mănâncă peste zi un iaurt și o supă, iar seara dau gata un bol impresionant de paste cu de toate.
Așadar, ce mâncăm diseară?
- supe, ciorbe;
- salate cu ceva proteină (ou, carne, pește sau brânză);
- legume de toate neamurile cu ceva gustos peste (un dressing din iaurt și usturoi sau parmezan);
- peștele și carnea sunt de preferat brânzeturilor. Știu că avem toți concepția că brânză e ceva mai ușor de digerat decât carnea.
Uităm, însă, că brânzeturile sunt contributori majori de grăsime animală în dieta noastră, iar grăsimile sunt nutrienții cel mai greu de digerat. Deci dacă alegi legume sau paste pline de parmezan seara versus paste cu carne, nu-ți faci niciun favor din punctul de vedere al digestiei sau al caloriilor;
-variantele de făinoase seara, chiar dacă nu sunt combinate prost, nu sunt opțiuni bune prin prisma faptul că aduc multă energie care nu mai are când să fie consumată și se va depune ca grăsime;
- dacă aveți peste 40-45 de ani ar fi bine să va lecuiți de obiceiul de a mânca seară. Să-l lăsăți cu titlu de excepție/ocazie/întruniri speciale/momente deosebite/pofte și pitici pe creier.
Primele 10 zile vor fi ceva mai greu de dus, dar îndată ce stomacul se obișnuiește că nu primește mâncare seara, nici n-o să mai ceară. Are și el demnitatea lui, ce naiba!
De foarte multe ori, mâncăm seara din cauza foamei emoționale, nu fiziologice. De asta suntem tentați să alegem numai alimente gustoase/calorice, de asta nu mai avem răbdare să respectăm programele alimentare impuse și simțim nevoia să ripostăm cumva.
Dacă nu putem la serviciu sau în fața partenerului, cel puțin frigider ne așteaptă mereu cu brațele deschise. Tocmai de asta ne dăm voie să greșim și să fim oameni și de asta iubim mâncarea atât de mult.
Într-o lume în care un mesaj primit pe telefon poate să-ți dea viața peste cap, știi că măcar ciocolată rămâne mereu dulce și nu te dezamăgește niciodată.
Eu vă îndemn, totuși, să va înconjurați de „oameni Ciocolată”, de lucruri trainice, de Voi. Toate celelalte vin și pleacă. Nu te abandona pentru nimic și nimeni. Dacă un drum este foarte greu de mers, înseamnă că nu e drumul Tău. Ascultă-ți instinctul. Stomacul tău nu te minte niciodată!
Foto: Unsplash