Make Life Magic

Andrei Tudor Chiriac: „Nu te duci la psiholog pentru că esti țăcănit sau bolnav sadea!”

Despre cum îmbunătățim relația fascinantă între corp, psihic și sine.

Societatea Română de Analiză Jungiană pregătește un nou eveniment, care va avea loc pe 9 decembrie: Psyche, Soma și Sinele Întunecat

Titlul sună fascinant, așa că mi-am propus să aflu mai multe despre această triadă care ne definește ca oameni și care dă măsura stării noastre de bine generale. L-am invitat pe Andrei Tudor Chiriac, psiholog clinician si analist jungian să ne explice ce este sistemul psihic-corp-Sine, de ce apar coșmarurile și somatizările, care sunt, de fapt, mesaje ale inconștientului către conștient. 

Psyche reprezintă psihicul, Soma este corpul, iar Sinele „întunecat” reprezintă acea fărâmă de divinitate pe care o găsim în fiecare persoană, un ghid moral neiertător, care spune întotdeauna adevărul, fără să ne menajeze.

În momentul în care alegem să ignorăm semnalele psihicului, care ne avertizează că avem o suferință sau o nevoie de bază neîmplinită, cum ar fi cea de odihnă, corpul începe să trimită semnale. Așa apar somatizările (suferințe fizice), coșmarurile sau, dacă suntem prea căpoși să le dăm ascultare, bolile serioase. 

Lucrul în terapie este destinat fiecărui om care dorește să își extindă orizontul de înțelegere a minții umane. Atunci când facem Dezvoltare Personală, primim șansa unei viziuni mai ample, vindecătoare, iar Andrei Tudor Chiriac spune limpede: „Nu te duci la psiholog pentru ca esti țăcănit sau bolnav sadea!” Menirea psihoterapiei este să ne confere o putere mai mare de înțelegere a lumii, a modului în care funcționăm și în care îi percepem pe cei din jurul nostru.

Un alt aspect al discuției care mi-a dat mult de gândit a fost faptul că, atunci când suntem cu adevărat atenți la visele noastre (nu exclusiv la coșmaruri!), este ca și cum ne-am face un set de analize care ne arată cum stăm cu stările noastre emoționale. Visele, un fel de infuzie de informații prezente la nivelul inconștientului nostru, ne spun povestea într-un mod diferit de modul în care funcționăm când gândim rațional. Iar Sinele „întunecat”, această instanță morală a fiecăruia dintre noi, reprezintă un soi de oglindă fără filtre în care ni se prezintă adevărul nostru esențial.

Din perspectiva lui Andrei Tudor Chiriac, o idee excelentă ar fi să echilibrăm perioadele de efort cu perioade de recuperare, să fim atenți la modul în care ne simțim și să răspundem nevoilor noastre. Cultura, tihna, mișcarea, credința, grija de sine și înțelepciunea de a ne opri, din când în când, din vrie sunt premizele solide ale unei vieți echilibrate. 

Magic People: Andrei Tudor Chiriac. Despre Psyche, Soma și Sinele întunecat.

Make Life Magic, 00:52:46

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36