Ajungem MARI lansează campania „Tu faci cât 10!”

20.000 de angajați cu salariu mediu din România pot asigura 1 an de viață normală pentru 3.000 copii abandonați, prin direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit datorat statului.

Ajungem MARI, cel mai mare program național care sprijină 3000 de copii și tineri din sistemul de protecție, lansează campania „Tu faci cât 10!”, un apel adresat tuturor persoanelor care înregistrează venituri să direcționeze gratuit 3,5% din impozitul pe venit pentru a susține cauzele în care cred. Asociația îi încurajează să pună Binele în Mișcare și să convingă și oamenii apropiați, prieteni, rude, colegi, să completeze formularul 230 și să susțină copiii instituționalizați.

Statul român pune la dispoziția persoanelor fizice un mecanism fiscal prin care pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit (virat deja bugetului de stat), pentru a susține o cauză socială în care cred. Este una dintre puținele facilități fiscale oferite de stat ONG-urilor pentru a atrage fonduri și a-și putea susține misiunea.

Anual, statul încasează aproximativ 6.200 lei (impozitul pe venit) de la un angajat care are salariu mediu net pe economie de aproximativ 4.700 lei/lună (valoare înregistrată în 2023). Din această sumă, 3,5% pot fi redirecționați către un ONG, aproape 220 lei.

Un calcul Ajungem MARI arată că dacă aproximativ 20.000 de angajați cu salariu mediu pe economie, ar direcționa 3,5% din impozitul pe venit, Ajungem MARI ar putea susține nevoile a 3000 de copii din sistemul de protecției timp de un an. Prin comparație, Compania Națională de Căi Ferate „CFR”, cel mai mare angajator de stat, avea în 2022 24.455 de angajați, iar Compania Națională Poșta Română, al doilea cel mai mare angajator de stat, avea în 2022 22.338 de angajați.

Costul mediu pentru a îndeplini nevoile educaționale ale unui copil din sistemul de protecție este de 1.500 lei. Anual, Ajungem MARI oferă acces la educație pentru 3000 de copii și tineri instituționalizați prin pregătire școlară cu voluntarii, ateliere de dezvoltare personală și consiliere vocațională, excursii și ieșiri, care îi ajută să se integreze în comunitate.

Netratate, rănile provocate de trauma abandonului și a instituționalizării pot conduce la delincvență, abandon școlar, imposibilitatea de a se integra în comunitate.

„Tu faci cât 10! Este apelul nostru către cei peste 1400 de voluntari ai Ajungem MARI din toată țara și către toți cei care rezonează cu cauza copiilor abandonați. E simplu: dacă un om cu inimă mare convinge 3 prieteni să completeze formularul 230 pentru Ajungem MARI și ei, la rândul lor, conving alți 2 oameni din apropierea lor să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit pentru copiii instituționalizați, ajungem în final la 10 formulare completate. Este doar un exemplu de cum putem pune Binele în Mișcare, pentru că formulele de a ajuta sunt nenumărate. Cu fondurile strânse prin această facilitate, le oferim un viitor mai bun celor peste 3.000 de copii instituționalizați cu care lucrăm săptămânal prin rețeaua noastră de voluntari. De la ședințe de psihoterapie, de logopedie, consiliere vocațională și tabere de dezvoltare personală, până la ieșiri și excursii care îi scot în lumea reală, cea din afara sistemului de protecție. Toate aceste experiențe sunt șansa lor de a se integra în comunitate și de a avea o viață normală”, spune Vivianda Nicolae, vicepreședinte Ajungem MARI.

Cât de mult bine poți face în 57 de secunde?

Conform unui sondaj realizat în 2023 de Ajungem MARI în rândul comunității sale, principalul motiv pentru care oamenii nu au redirecționat cei 3,5% din impozitul pe venit către un ONG a fost lipsa timpului, procedura aparent prea complicată și lipsa de atașament emoțional față de o anumită cauză. În ultimii ani, statul român a simplificat foarte mult procedura de redirecționare a 3,5% din impozitul de venit.

Contribuabilii pot completa formularul 230 online, de pe laptop, tabletă sau chiar de pe telefon în doar 57 de secunde. Platforma generează automat formularul în format PDF și îl trimite către Ajungem MARI, apoi asociația îl depune la ANAF, fără ca cel care direcționat să mai aibă vreo obligație administrativă.

Puțin cu puțin se adună și fac mult

Anul trecut, Ajungem MARI a reușit să strângă peste 250.000 lei din facilitatea fiscală pusă la dispoziție de autoritățile române. Fondurile adunate au fost alocate proiectelor pe care asociația le derulează de aproape 10 ani pentru copiii din sistemul de protecție: psihoterapie, logopedie, ieșiri și excursii educative, consiliere vocațională și tabere de dezvoltare personală pentru a face față provocărilor când părăsesc sistemul de protecție.

În prezent, există 45.000 de copii în sistemul de protecție, cărora li se adaugă an de an alți 9.000 de copiii care intră în sistem ca urmare a abandonului, abuzurilor sau tragediilor care le lovesc familiile. Formularul 230 poate fi completat de toate persoanele care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, din pensii, activități independente/agricole, venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau din cedarea folosinței bunurilor. Termenul limită pentru completarea formularului este 15 mai 2024.

Ajungem MARI este cel mai mare program național care susține pe termen lung copiii și tinerii instituționalizați și din medii defavorizate să devină adulți responsabili, independenți și fericiți. Peste 3.000 de copii sunt sprijiniți educațional, moral și emoțional de o echipă de 1.400 de voluntari, în București și 24 de județe din țară.

Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi aici pe www.ajungemmari.ro.