Cum transformi, în familie, critica în feedback pozitiv

Există cu adevărat critică constructivă? Hai să căutăm răspunsul împreună!

”A critica”, conform Dex online: A dezvălui lipsurile, greșelile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stări de lucruri (arătând cauzele și indicând mijloacele de îndreptare). 

Există, așadar, un mod de „a dezvălui lipsuri, greșeli, defecte”, astfel încât să nu dărâmi, ci să construiești? Răspunsul depinde de abordare și intenție. Critica, prin definiție, tinde să scoată în evidență greșelile și lipsurile, ceea ce poate fi perceput negativ și defensiv. 

Totuși, dacă este formulată cu scopul de a îmbunătăți și este însoțită de soluții concrete, critica poate deveni constructivă.

Ce spune partenerul meu?

Am deschis subiectul cu partenerul meu, cu care explorez continuu tainele comunicării și, de multe ori, totuși, nu ne auzim. 

Eu: Cum să spun un lucru ca să nu îl percepi ca pe o blamare și să intri în defensivă? Avem nevoie să facem curățenie, da nu e bun momentul ales?

El:  Adică nu am făcut bine că am pornit aspiratorul? Nu-l mai pornesc altă dată.

Eu: Nu e bine așa.

El: Nu.

Și tot așa. Orice variantă aleg, reacția este defensivă și nu reușesc să transmit mesajul. De unde am concluzionat că cu cei apropiați e foarte dificil să dai feedback și sentimentul să fie de acceptare.

Există totuși niște criterii care facilitează transmiterea mesajului

Locul: Spui în particular, când ești doar tu și el.

Tonul: Dai feedback atunci când ești într-o dispoziție bună și privești partenerul sau copilul cu drag.

Modul: Apreciezi ce a făcut, rogi să îmbunătățească. De exemplu: „Ce bine că ai pus rufele la spălat! Data viitoare, te rog, pune și balsam, îmi place cum miroase.”

Este esențial să alegem locul și momentul potrivit pentru a oferi feedback, să folosim un ton pozitiv și să recunoaștem eforturile persoanei înainte de a sugera îmbunătățiri. În familie, aceasta înseamnă să apreciem acțiunile copilului sau partenerului și să oferim îndrumări clare pentru viitor.

Care e cea mai eficientă metodă pentru feedback?

Eu cred că atunci când te concentrezi pe greșeli și lipsuri, asta vei atrage în univers.

Metoda care funcționează cel mai bine în sport, de exemplu, este să te concentrezi pe ceea ce funcționează. În loc să te uiți la filmare și să spui „aici ai greșit”, urmărești momentele când a folosit lovitura corect, oprești acolo și spui: „aici ai făcut bine. Hai să vedem mai multe lovituri ca asta!”

Această metodă de feedback pozitiv s-a dovedit a fi eficientă, permițând sportivilor să se concentreze pe succesele lor și să le replice. Aplicată în viața de familie, această abordare promovează un climat de încredere și respect, unde fiecare membru este motivat să își îmbunătățească performanțele fără teama de a fi criticat aspru.

Cum poți încadra acest exemplu în viața de familie?

Când dai o sarcină unui copil, sau unei persoane în general, este foarte important să accepți și să apreciezi rezultatele. Bine-nțeles, nu zic să nu dai feedback, însă contează mult cum faci asta. Dacă îl cerți când a greșit, nu va mai avea curajul să încerce data viitoare sau nu va mai dori. Nimănui nu-i place să fie criticat.

Iată câteva situații cu exemple despre ce poți spune:

A strâns hainele de pe jos, însă le-a pus grămadă, curate cu murdare pe fotoliu.

Eu: Ai strâns hainele de pe jos așa cum te-am rugat. Mulțumesc pentru asta. Poți, te rog, să le pui pe cele de antrenament în coșul de rufe acum? În 15 minute dau drumul la mașina de spălat.

Și-a făcut tema la română, însă la mate nu și tu știi că are și matematică mâine.

El: Mi-am terminat temele. Pot să mă duc la joacă?

Eu: Super. Mi-arăți, te rog?

El: Da, uite.

Eu: Văd că ai făcut la română. Ce materii ai mâine?

El: Stai să mă uit. Română, mate și desen.

Eu: Mai ai la ceva temă pe mâine?

El: Aaaa, am și la mate.

Eu: După ce faci și la mate, poți ieși afară. Ia-ți o pauză scurtă dacă ai nevoie.

Dacă știi că știa că are și mate, poți întreba dacă voia să te păcălească, așa, fără supărare. E important că a început să facă, la fel că are curajul să vină la tine să ceară ceva. Bineînțeles, nu e ok să mintă, însă aș pune accentul pe faptul că a făcut deja ceva, apoi aș veni cu cerere clară să facă mai departe.

Atunci când copilul își face temele, încurajarea și îndrumarea delicată pot stimula dorința de a învăța și de a colabora. Astfel, concentrarea pe aspectele pozitive și pe ceea ce funcționează bine, creează un mediu de creștere și dezvoltare.

Când poate fi critica cu adevărat constructivă?

Atunci când te concentrezi pe aprecierea eforturilor și oferirea de îndrumări pozitive. Aceasta creează un mediu de încredere și motivație, transformând critica în feedback pozitiv.

Scriu această serie de articole în speranța că vor ajuta mamele, care se împart între familie și serviciu. Pe blog și în cartea pe care o public în septembrie – Din sala de ședințe la locul de joacă, ghidul femeii educate pentru a excela ca profesionist și mamă -, găsești idei și informații despre cum să te organizezi cu serviciul și acasă, pentru a avea o experiență pozitivă, în ambele planuri.


Foto: Freepik, arhiva personală