Tu vorbești adolescenteză?

10 cuvinte și expresii pe care TREBUIE să le știi. De la Bubble Tea la Sheesh!, când interacționezi cu un adolescent al vremurilor noastre, ai toate șansele să auzi cuvinte care habar n-ai ce-nseamnă.

„Don’t be a Karen, mami! A fost o chestie random. YOLO!” Așa sună un mesaj primit de la fiul meu, pe Whatsapp. 

Discuția era despre un prieten al lui, care pierduse cheile de la casă și urma să stea la noi până seara, când ai lui se întorceau de la muncă. Puștiul nu voia să le spună alor lui pățania, iar eu insistam că ar trebui să știe, poate vor să schimbe yala, de exemplu. Și că ei, copiii, în general, ar fi ideal să devină mai responsabili cu detalii precum cheile de la casă. Mă rog, lucruri pe care le spui ca părinte. După mesajul de mai sus, m-am blocat. Cine e Karen? Cum adică YOLO? O fi vrut să scrie YALA? O fi rămas cheia-n yală?

Nu. De fapt, în traducere liberă, mesajul era următorul: „Nu mai fi nesuferită și cicălitoare, omul a pierdut cheia din greșeală și nu are sens să mai discutăm despre trecut, mai bine trăim în prezent și acceptăm că acea cheie s-a pierdut, iar după-amiaza asta va fi despre făcut omletă și ascultat muzică, până ajung părinții lui acasă, cu cheia”.

Am cerut sprijinul lui T., adolescentul meu, pentru a descifra ce înseamnă unii dintre cei mai comuni termeni din vocabularul acestei generații. Iată ce trebuie să știm dacă ne dorim o șansă la statutul de oameni cool:

1. „Don’t be a Karen!”

Termenul a intrat în vocabularul universal de ceva ani și face referire la femei de vârsta a doua, din categorii sociale privilegiate și care nu pierd ocazia să își etaleze drepturile. Conform theguardian.com, o Karen este acea persoană care poartă bob asimetric și cere să discute cu managerul când nu-i convin serviciile de la un restaurant, de exemplu. Are un comportament rasist, refuză să respecte regulile sociale și consideră că are întotdeauna dreptate. „Noi folosim vorba asta, în general, pentru mamele care fac din țânțar armăsar, reacționează exagerat și se fixează pe o idee. Sunt cicălitoare, insistente, nu țin cont de părerea copilului sau vin la școală să se certe cu profesorii pentru orice”, completează adolescentul meu. 


2. Random

Redau dialogul pe care l-am avut cu copilul meu: „Random înseamnă, în engleză, exact ce înseamnă și în română!”, „Dar e un cuvânt care nu există în limba română”, „Ah, nu? Mi se părea că există. Înseamnă ceva neașteptat, surprinzător, întâmplător. De exemplu, te uiți pe geam și vezi în spatele blocului o girafă. E o surpriză. Pur și simplu nu te aștepți la așa ceva”. 

3. Meme

Dintre toate cuvintele, mi s-a părut cel mai dificil de înțeles. În plus, când băiatul meu râde în hohote la câte o memă (sau meme, cum le spun cei mici), jur că umorul meu e pus la grea încercare. Pentru că, aveam să aflu, memele sunt gustate în cerc închis și sunt validate de folosirea lor. Practic, sunt niște glume pe care le înțelegi dacă te afli într-un grup anume, iar puterea lor comică vine din viralizarea lor, la care participi direct: „Meme-urile sunt glume, de obicei cu umor complicat de înțeles dacă nu știi contextul. De exemplu, devin meme-uri anumite persoane care fac ceva pe internet și se viralizează. Faza e că meme-urile sunt tot mai amuzante pe măsură ce oamenii le folosesc. Sunt multe și greu de explicat. De exemplu, în 2016, a fost băiatul cu floss-ul. Dansul ăla al lui a fost unul dintre primele meme-uri de care a știut toată lumea”. 


4. YOLO

Este un acronim de la „You only live once”. „Trăiești o singură dată” sau „O viață are omul”. Practic, este un soi de Carpe Diem în variantă modernă. „YOLO îl folosim când cineva nu are curaj să facă o chestie pe care și-o dorește, dar și când ține supărarea pentru ceva ce a trecut. E ca o încurajare, să zicem”, explică adolescentul.

5. Sheesh!

Mărturisesc, când am început să aud acest cuvânt prin casă, mi-a displăcut profund. Mă ducea cu gândul la românescul „șiș” și îi confeream o conotație agresivă. M-a lămurit T.: „Nu are nicio legătură cu vreun cuțit. Vine din engleză. <<Sheesh>>  era folosit, inițial, în loc de <<uf>> sau <<vai>>, deci pentru ceva neplăcut. Acum, noi îl folosim și pentru bine și pentru rău, un fel de <<wow>> care merge și când te simți suprins plăcut și neplăcut”. 


6. Bombardier

Când eram eu adolescentă, ne împărțeam, în mare, în „rockeri” și „depechari”. Moda segregării sociale pe criterii muzicale și vestimentare continuă și azi. Dacă ai auzit și tu termenul „bombardier”, iată ce înseamnă: „Este folosit pentru persoanele care poartă un anumit tip de haine. Pantaloni cu tur lăsat, bluze lungi, frizuri foarte bibilite. Ascultă, în general, trap românesc și manele. Sunt și mulți oameni OK printre bombardieri, termenul se referă la îmbrăcămintea lor, nu la cum sunt ei, efectiv.” 

7. Banat

Dacă un adolescent îți spune că e „banat”, nu investi într-un clop și nici nu ascunde sticla de pălincă. Tristețea lui nu e despre dorul mistuitor de meleagurile Banatului, ci se referă la, probabil, cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla într-un joc: „A fi banat înseamnă să ai interdicție să mai intri într-un joc online. Fie ai încercat să trișezi, fie n-ai respectat vreo regulă, fie i-ai supărat pe alți jucători. Poți fi banat pe o perioadă de câteva zile sau chiar de tot. E oribil pentru că-ți pierzi nivelul, dar și prietenii din joc.” 

8. Ghosting

„Ghosting-ul e oribil! Se referă la situația când nu mai răspunzi unei persoane pe termen lung, nu dai semn de viață, deși știi că a văzut mesajele. Pur și simplu nu-ți pasă, te prefaci că nu mai există, ca și cum persoana respectivă ar fi o fantomă”, explică T. „Uneori, și părinții fac ghosting când se supără pe copiii lor și nu le mai vorbesc, nu-i mai ascultă, nu-i mai bagă-n seamă.”

9. A da cancel/cancel culture

Acest termen apare când o persoană spune ceva nepotrivit: „Se referă mai ales la comentarii rasiste sau homofobe, glume proaste. Când un om își ia cancel, înseamnă că toți îl ignoră pentru că spune lucruri super nepotrivite. E o pedeapsă. Cancel culture se referă la cei care aleg să ignore o persoană care i-a ofensat, nu să se certe.”

10. Boba sau Bubble Tea

Dacă adolescentul tău îți cere bani de-un Boba Tea, trebuie să știi trei lucruri: e delicios, destul de sănătos și destul de scump. Această băutură a prins și la noi, așa că vei vedea adolescenți care sorb cu paiul o licoare cu niște biluțe în ea. T. explică: „Boba sau Bubble Tea e un tip de ceai care conține lapte și niște biluțe sau perle de tapioca. Poate fi cu tot felul de gusturi, e destul de scump, cam de trei ori cât un suc și are o textură rafinată. Perlele de tapioca merg bine cu aroma plăcută a ceaiului și a laptelui. Mie nu-mi place foarte tare, cred că e mai mult o băutură pentru fete.”


Foto:  Gratisography