Cum să ne ascultăm mai mult intuiția

Tu folosești la potențial maxim acest simț subtil?


Poate că ai auzit, văzut, luat decizii sau simțit de multe ori diverse legat de oameni și situații fără să ai vreo explicație rațională care să explice. Americanii îi zic “gut feeling”, noi îi spunem intuiție: acea senzație interioară care îți spune ce să faci sau ce să eviți, chiar dacă nu ai toate informațiile logice la dispoziție.

Ce este intuiția?

Intuiția este acea voce interioară, acel sentiment subtil care ne îndrumă în luarea deciziilor și înțelegerea situațiilor, acea senzație sau cunoaștere instantanee care apare fără o analiză rațională prealabilă. Acel moment când îi spui cuiva: „am un sentiment bun legat de lucrul acesta”, sau „ceva îmi spune că asta nu e de bine”.

Este o abilitate pe care o avem cu toții, dar pe care nu o folosim întotdeauna la adevăratul său potențial.

Deși nu știm să explicăm care sunt motivele pentru care am luat decizia bazat pe intuiție, ea este adesea bazată pe experiențele noastre trecute și pe informațiile pe care le-am acumulat în subconștient. Poate fi un comportament repetat pe care creierul tău l-a asociat cu un anumit rezultat sau un sentiment recurent care te-a învățat de ce să te ferești sau ce decizii să iei într-o situație. Tot ce ai trăit, simțit, văzut, toate ajută la dezvoltarea intuiției.


A nu se confunda intuiția cu reacția din automatism sau ca răspuns la o manipulare sau reclamă comercială. De exemplu, dacă ai văzut o reclamă cu un nou model de telefon de mai multe ori și într-o zi realizezi că vrei un alt telefon și deja știi ce marcă vrei, nu e pentru că intuiția ți-a zis asta, ci este un răspuns automat al creierului care a fost expus de mai multe ori la aceea informație. Intuiția este cea care îți spune că e posibil să fii manipulat într-o anumită situație.

Ce ne transmite intuiția?

Intuiția poate fi un ghid valoros în multe aspecte ale vieții noastre. Ea ne poate ajuta să evităm pericole, să recunoaștem oportunități și să facem alegeri care sunt în acord cu valorile și obiectivele noastre. Intuiția ne transmite mesaje subtile prin senzații fizice și emoționale, cum ar fi un sentiment de confort sau disconfort, care ne pot indica dacă o decizie este bună pentru noi sau nu. Aceste semnale sunt de fapt informații procesate rapid de creierul nostru, bazate pe experiențele și cunoștințele noastre anterioare.

Cum o ascultăm?

În calitate de coach îmi folosesc deseori intuiția în sesiunile de coaching și pentru asta este nevoie de o practică continuă pentru a fi în prezent, atentă la client, la ce spune, ce face, limbaj nonverbal și contextul conversației. Perspectiva mea este că intuiția nu este ceva înnăscut, ci mai degrabă practicat, șlefuit și trăit conștient.

Ce te poate ajuta pentru a fi conectat/ă la intuiția ta:

1. Meditația ajută la liniștirea minții și la crearea unui spațiu în care intuiția să apară. Prin meditație, îți poți dezvolta capacitatea de a fi prezent, aici și acum, de a fi atent/ă la ce se întâmplă în interiorul și exteriorul tău.

2. Intuiția se manifestă adesea prin senzații fizice. Fii atent/ă la cum reacționează corpul tău în diferite situații. Dacă simți o strângere în stomac sau o senzație de ușurare, acestea pot fi semnale intuitive. Observă-te fără a te judeca pentru a vedea ce simți, ce vrea corpul să îți transmită și astfel să iei decizii potrivite pentru tine.

3. Participarea la o sesiune de coaching alături de un profesionist poate fi un mod prin care să îți asculți intuiția mai mult. De multe ori suntem bruiați de mediul extern, social media, alți oameni și ne îndepărtăm de la noi, iar coaching-ul te ajută să te întorci la tine, să fii prezent/ă și să iei cele mai potrivite decizii pentru tine. Și asta presupune și ascultarea intuiției.

Îți propun și un exercițiu simplu pentru a-ți asculta intuiția:

1. Gândește-te la o decizie pe care trebuie să o iei în curând și nu ți-e clar.

2. Petrece câteva minute meditând asupra deciziei tale, liniștindu-ți mintea și ascultându-ți corpul. Ce simți în corp și ce gânduri îți trec prin minte?

3. Scrie într-un jurnal orice senzație fizică sau emoțională pe care o simți în legătură cu această decizie. Ce ai observat din tot ce ai notat?


4. După ce ai adunat aceste informații, reflectează asupra lor și lasă-ți intuiția să te ghideze în luarea deciziei. Care e primul răspuns care îți vine în minte legat de decizia ta?

Să îți fie de folos!

Link-uri adaugate deja și în text: https://georgianaghita.ro/cine-sunt/povestea-mea/

https://calendly.com/georgianaghita/conversatie_de_cunoastere?month=2024-07