Suntem unici și poate că de acest aspect ar trebui să ținem cont în orice relație pe care o avem, nu numai în relațiile de cuplu.
E foarte posibil ca lucrurile care contribuie la fericirea unui cuplu să nu aibă nicio semnificație pentru un alt cuplu. Cu toate acestea, sunt anumite aspecte care contribuie la starea de bine, de împlinire, de satisfacție, de fericire sau cum doriți fiecare să o numiți.
Ochi deschiși pentru celălalt
Când ținem cont de celălalt, când îi arătăm că suntem atenți la lucrurile importante pentru el, când îi înțelegem limbajul de iubire, când îl încurajăm, când îi transmitem prin acțiunile noastre că el contează pentru noi, când îl ajutăm să-și îndeplinească visurile și să crească pe plan personal, acestea toate reprezintă cea mai mare contribuție, cel mai mare dar pentru fericirea pe care o putem aduce în cuplu.
Nu este nevoie de lucruri mărețe, de cele mai multe ori este de ajuns să fim deschiși, să întrebăm: care este nevoia ta acum? E ceva ce pot să fac pentru tine?
Întrebați-vă din când în când care sunt acele situații în care vă simțiți conectat emoțional cu partenerul. În ce fel simțiți că sunteți important și contați pentru partener? Dar el pentru voi? Cum îi transmiteți că este o persoană capabilă, semnificativă, că este persoana de care aveți nevoie, că face bine ceea ce face?
În ce contexte simțiți, la rândul vostru, că aparțineți, că partenerul este un om pe care vă puteți baza, că este un prieten adevărat?
Toleranță și acceptare
Momentele care aduc fericire în cuplu sunt pentru mine și acelea în care reușesc, în pofida neînțelegerilor, provocărilor și situațiilor de criză, să-mi amintesc, chiar și după 18 ani de căsnicie, care sunt motivele pentru care mi-a plăcut la început partenerul meu și pentru care îi trec cu vederea toate neajunsurile, așa cum face și el, de altfel.
Nu există cuplu care să nu întâmpine provocări, dar când aveți scopuri comune și învățați să cooperați, orice dificultate poate fi depășită.
Respect reciproc
Fericirea în cuplu este dată de respectarea valorilor și principiilor celuilalt fără a renunța la ale tale, de găsirea unor scopuri comune, de colaborare și cooperare pe toate palierele, de mici bucurii pe care să vi le faceți periodic.
Poate că într-o seară îi transmiteți partenerei: „Draga mea, spăl eu vasele în seara asta, fă ceva care să-ți bucure sufletul”. Sau: „Dragule, mă ocup eu de copii în seara asta. Știu că e important pentru tine să te vezi cu băieții”.
Sau: „Am o surpriză pentru tine: am luat bilete la piesa de teatru pe care îți doreai să o vezi”.
Sprijin necondiționat
Sau, poate, aveți un moment care a rămas ca o amprentă pe suflet, un moment definitoriu pentru relație, un moment care să vă ajute să mergeți mai departe când vă este greu. Acel moment în care ați înțeles că, în pofida a tot, partenerul vostru este omul acela pe care vă puteți baza în orice situație. Omul acela care ar putea veni din capătul celălalt al lumii pentru a vă fi aproape la nevoie.
Omul acela care pune suflet în sufletul celuilalt pentru a sădi curaj și a-i da încredere că poate realiza orice și-a imaginat și că el îi va fi aproape pentru a-l susține în realizarea acestor visuri.
Omul care v-a fost aproape în momentele în care ați fost atât de fericit încât v-ați fi dorit ca lumea întreagă să trăiască această bucurie cu voi, dar mai ales omul care v-a fost aproape când ați trecut prin provocări și toți ceilalți erau prea ocupați cu viețile lor pentru a se opri să ofere sprijin și înțelegere.
Nu uitați niciodată ce v-a adus împreună și punctați cât puteți de des aceste lucruri, celebrând bucuria de a fi împreună.
Deschid eu această celebrare a iubirii și îi mulțumesc partenerului meu pentru răbdarea, calmul, liniștea și bucuria pe care le-a adus în viața mea.
Continuați voi această declarație către partenerii voștri cu lucrurile pe care le apreciați la partener sau pentru care îi sunteți recunoscători și pe care, poate nu le-ați mai spus de ceva timp.
Și nu uitați, fericirea în cuplu este o sarcină care necesită cooperare, implicare, înțelegere, încurajare.