În viața de zi cu zi, ne întâlnim adesea cu situații în care simțim nevoia să oferim o opinie sau să facem cuiva observație. Cu toate acestea, este esențial să ne gândim de două ori înainte de a critica ceva ce nu poate fi schimbat rapid.
De exemplu, să ne imaginăm că observăm pe cineva cu câteva kilograme în plus sau cu o alegere vestimentară care ni se pare mai puțin inspirată. Sau să zicem că o colegă de birou are acnee. Să-i spunem, la cafea, că are fața plină de coșuri nu o va ajuta cu nimic, în special pentru că știe deja (vă asigur!), iar acneea nu trece în 30 de secunde.
În astfel de cazuri, critica nu doar că este inutilă, dar poate avea și un impact negativ asupra stimei de sine a acelei persoane.
De ce nu ajută criticile?
Criticile care vizează aspecte precum greutatea, stilul vestimentar sau un defect fizic sunt, în general, lipsite de sens. Acestea se referă la trăsături sau alegeri care nu pot fi schimbate instantaneu. Mai mult de atât, nimeni nu deține adevărul absolut și fiecare dintre noi are propriile sale lupte și povești. Când criticăm aceste aspecte, nu facem altceva decât să amplificăm insecuritățile și să creăm o atmosferă de judecată.
Pe de altă parte, există și critici constructive, care se referă la lucruri ce pot fi remediate rapid. De exemplu, dacă cineva are fermoarul deschis, putem să îi atragem atenția discret și blând. Aceasta este o problemă care poate fi rezolvată în câteva secunde și care nu afectează în mod negativ starea emoțională a persoanei.
O abordare mai blândă
Așadar, cum putem aborda criticile într-un mod mai sănătos?
În primul rând, hai să facem o verificare cinstită. Care e setarea mintală de la care pornim?
Suntem mai axați să vânăm defectele sau să descoperim calitățile oamenilor cu care interacționăm?
„Setarea” aceasta se poate antrena și veți vedea ce plăcut e să ne antrenăm să vedem binele. Vă propun așa: începând din acest moment, priviți oamenii din jur. Dacă nu aveți oameni în jur, porniți televizorul. Continuați și cu ocazia primei ieșiri pe stradă.
Pentru fiecare persoană, găsiți cel puțin un lucru care vă place. Tricoul, culoarea părului, vocea, zâmbetul, atitudinea. Orice! Continuați exercițiului până devine un fel de a privi lumea. Vă promit că veți fi mai câștigați decât dacă sunteți axați de critică și defecte.
30 de secunde
Pentru că vom continua să observăm, totuși, și lucruri care nu ni se par în regulă, vă propun să ne concentrăm criticile (sau, mai corect spus, atenționările) doar pe lucruri care sunt ușor de schimbat.
Ce se poate schimba în 30 de secunde:
- un fermoar deschis
- mâncarea rămasă între dinți
- o haină, cu condiția să ne aflăm în cabina de probă și să avem de ales
- un cuvânt folosit sau pronunțat greșit
- un șiret desfăcut
- pată de înghețată pe nas (însă nu și pe tricou, dacă este puțin probabil ca persoana să aibă cu ce să se schimbe în 30 de secunde)
etc.
Nu există o listă completă, dar cu ajutorul regulii de 30 de secunde în minte, sigur va fi simplu să ne dăm seama dacă este sau nu cazul să intervenim.
În concluzie, este important să ne amintim că fiecare dintre noi are propriile sale bătălii și că nu este locul nostru să criticăm aspecte pe care ceilalți nu le pot schimba rapid sau nu își doresc să le schimbe. În loc să ne erijăm în judecătorii celorlalți, hai să alegem să fim o sursă de bucurie și sprijin. Veți observa cum relațiile se îmbunătățesc și cum creați un mediu mai plăcut pentru toată lumea. Critica constructivă poate fi un instrument valoros doar atunci când o folosim cu înțelepciune și căldură.
Foto: Freepik