„Banii sunt murdari”, „banii se fac greu”, „nu merit mai mulți bani”, „nu mă pricep să fac bani”, „banii nu sunt importanți”, „dacă am mai mulți bani voi fi invidiat/ă de ceilalți”, „banii sunt sursa principală a stresului”, „nu am noroc la bani”, „banii nu aduc fericire”, „banii sunt ochiul dracului”, „nu am nevoie de bani”. Îți sună cunoscut?
De fapt, vrem mai mulți bani, vrem să îi facem ușor, vrem să scăpăm de datorii, vrem să avem o relație mai bună cu ei. Oricum ar fi, subiectul BANI este pe buzele multora dintre noi, ne preocupă, ne stresează, ne îmbolnăvește uneori, ne bucură sau ne aduce fericire.
Pentru fiecare om, banii înseamnă altceva și relația cu ei este diferită. Eu cred ca relația cu banii vine pe de-o parte din educația financiară pe care o avem sau nu și din credințele pe care le-am învățat sau dezvoltat pe parcursul vieții.
Nu reușești să faci banii pe care ți-i dorești? Sau simți că banii fug de tine? Sau nu vin la tine ușor? Poate e momentul să reflectezi asupra relației tale cu ei.
Ce crezi despre bani?
Eu am crezut multă vreme că banii se fac greu, cu multă muncă, altfel nu îi merit. Am crezut că e rușine să ceri bani împrumut și rușinos să nu ai bani.
Îmi spuneam des că nu am bani chiar și atunci când aveam destui și asta mă bloca la nivel mental și energetic și nu reușeam să mai fac alții.
Nu voiam să plătesc pentru nimic ce nu era esențial și mă stresa orice cheltuială. Când trebuia să fac o plată avem inima strânsă și simțeam o tensiune în corp. La tine cum se simte?
Cum să îți cunoști relația pe care o ai cu banii
Credințele despre bani ne pot determina să facem alegeri financiare care ne țin în loc. Dacă, de exemplu, crezi că nu te pricepi să faci bani, este posibil să eviți să încerci să îți crești veniturile, să negociezi un salariu mai bun sau să investești în educația ta financiară. Aceste convingeri pot fi atât de puternice încât îți limitează potențialul. Te invit să răspunzi la întrebările de mai jos pentru a cunoaște mai bine care e relația ta cu banii:
1. Ce cuvinte/evenimente/emoții îți vin în minte atunci când vine vorba de bani? (scrie tot ce îți vine pe acest subiect)
Răspunsul te va ajuta să descoperi ce credințe ai legate de bani care poate te limitează în a avea o relație mai bună cu ei. Poate îți aduce aminte de un eveniment din copilărie sau chiar din viața de adult legat de bani, ce a însemnat pentru tine acel eveniment și cum te-a impactat în prezent.
2. Cum te raportezi față de bani?
Ce crezi, ce simți, ce spui des legat de bani, ce gânduri ai legat de bani și cum te comporți atunci când trebuie să faci o plată. Te împrumuți des, ai datorii? Știi de unde vin și unde se duc banii tăi? La ce te ajută banii și pe ce loc se află în lista ta de valori? Te invit să notezi tot ce îți vine și să te observi atunci când ești într-un context legat de bani sau o conversație cu cineva pentru a vedea cum te raportezi față de ei.
Cum să-ți schimbi relația cu banii
Acum că ai conștientizat ce te limitează în relația cu banii, ce e de făcut? Pentru a gestiona banii pe care îi dorești e important să fii pregătit/ă pentru ei, să știi să îi administrezi și investești pentru ca ei să lucreze pentru tine. Poate e nevoie să lucrezi la comportamentul de cheltuire, poate să înveți să îi multiplici investind, poate să înveți să intri în energia lor, poate să lucrezi la a schimba credințele care acum te limitează cu unele care să îți fie de folos. Banii nu ar trebui să te controleze, ci tu pe ei. Banii sunt un instrument care te ajută să obții ceva, nu un scop în viață.
Lipsa de cunoștințe despre administrarea banilor plus credințele care te limitează pot conduce la decizii financiare proaste, la acumularea de datorii și la o stare de stres constant legat de bani. De asemenea, fără o educație financiară adecvată, este dificil să faci diferența între cheltuielile necesare și cele opționale, să îți administrezi și crești veniturile, să înțelegi puterea dobânzilor compuse sau să recunoști oportunitățile de investiții avantajoase.
Este important să lucrezi atât la credințele care te limitează și să le înlocuiești cu unele care să îți fie de folos, precum și la educația ta financiară, la cunoștințele tale despre administrarea banilor, despre cum să investești banii astfel încât ei să lucreze pentru tine. Poți apela la un consultant financiar și un coach pentru a te ajuta să îți schimbi perspectivele și să îți construiești o relație armonioasă cu banii.
O propunere poate fi și participarea la Masterclass-ul Abundență Financiară pe care îl țin împreună cu Nicoleta Bărbătescu, Consultant de investiții. Îmbină atât partea de educație financiară cât și partea de credințe care te limitează, astfel încât să ai toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți relația cu banii. Te aștept să lucrăm împreună!
Foto: Freepik