Într-o dimineață, am deschis dulapul ca de obicei, dar ceva era diferit. Am trecut cu privirea peste hainele care altădată îmi plăceau, care îmi conturau stilul și mi se păreau wow. De data asta, însă, parcă nu mai simțeam nicio conexiune cu ele.
Multe mi se păreau învechite, materialele cu prea mult plastic, culorile nu îmi mai plăceau, iar unele pur și simplu nu mă mai reprezentau. Atunci am realizat cât de mult timp a trecut de când nu mai purtasem unele haine și că nu hainele se schimbaseră, ci eu.
Garderoba, un pretext pentru schimbări mai importante
Când trecem prin transformări interioare, fie că sunt legate de maturizare, experiențe noi sau conștientizări profunde, lucrurile din jurul nostru încep să nu ni se mai potrivească. Garderoba este doar un exemplu. La fel se întâmplă cu obiectele din casă, cu relațiile, cu obiceiurile și chiar cu gândurile cărora le facem zi de zi spațiu în mintea noastră. E la fel ca în dulap…
Așa că am luat o decizie: să fac curățenie. Am scos toate hainele din dulap și le-am evaluat dacă îmi mai plac sau nu și în ce stare sunt.
„Îmi mai place asta? Mă mai reprezintă? O mai port cu drag sau doar o țin din obișnuință?”
Am pus deoparte tot ce simțeam că nu mai are loc în viața mea și treaba asta m-a entuziasmat foarte tare. Am simțit că fac loc pentru altceva, care mi se potrivește mai bine și care mă reprezintă.
Noua mea deviză: puțin și de calitate!
Nu doar despre haine vreau să îți vorbesc, ci și despre cum acest declutter ar trebui extins și în alte aspecte ale vieții și ar trebui făcut constant. Mi-am propus să mă uit și la restul: obiecte adunate de-a lungul anilor, dar care nu mai sunt de folos, rutine care nu îmi aduc reale beneficii; gânduri vechi care îmi puneau frâne; obiceiuri care nu mă mai ajutau să cresc, atașamente care mă țin pe loc.
Pentru a face loc noului, obiceiurilor pe care dorești să le implementezi, schimbărilor pe care le dorești, e important sa faci loc fizic, emoțional și mental. Imaginează-ți un sifonier plin de haine vechi, mai noi, mai uzate, mai ponosite. Când cumperi o haină nouă, o bagi într-un șifonier doldora, se pierde printre vechituri și poate vei ajunge să le porți mai mult tot pe cele cu care ești deja obișnuită. Așa e și cu gândurile, comportamentele sau obiceiurile noastre. Curăță, fă claritate și apoi este loc de nou, de schimbare, de idei noi, de soluții, de energie fresh și care să te bucure.
Mintea, „șifonierul” gândurilor noastre
Exact așa cum un dulap aerisit îți permite să vezi și să alegi cu ușurință hainele care te reprezintă, și mintea are nevoie de spațiu pentru a procesa și integra schimbările. Dacă păstrezi gânduri limitative, obiceiuri care nu îți mai servesc sau atașamente față de trecut, vei simți că nu ai loc pentru nou.
Declutter-ul nu este doar despre a renunța, ci despre a face alegeri conștiente, ce păstrezi pentru că îți aduce valoare și ce lași în urmă pentru a face loc pentru altceva.
Ne schimbăm în fiecare zi, chiar dacă nu conștientizăm mereu asta. Uneori, rămânem blocați în lucruri care ne-au fost cândva utile, dar care acum doar ne încarcă, din comoditate, confort, obișnuință și atașament. Te invit să te întrebi din când în când (mai ales la începutul anului) ce păstrezi și ce lași în urmă, nu doar în dulap, ci în fiecare colț al vieții.
Gândește-te la acest proces ca la o resetare, o oportunitate de a actualiza cine ești acum și ce vrei să obții în viitor. Ce obiceiuri, gânduri sau relații îți susțin cu adevărat creșterea? Ce îți consumă energia fără să îți aducă valoare? Când renunți la lucrurile care te țin pe loc, eliberezi spațiu pentru experiențe, perspective și oameni care se aliniază cu noua ta direcție. Schimbarea începe cu intenția de a crea loc pentru ceea ce contează cu adevărat.
Tu ce spațiu poți elibera astăzi pentru a face loc noului în viața ta?
Foto: Freepik