Cum vad bebelusii?

Vazul bebelusului se dezvolta treptat

 

Vazul bebelusului se dezvolta treptat, incepand din viata intrauterina cand poate distinge lumina si ajungand la performantele vazului normal abia dupa 8-9 luni de viata. La inceput, vederea lor este neclara, alb-negru, fiind foarte atrasi de constraste, apoi incep sa distinga culori si mai tarziu isi pot da seama de distanta la care se afla obiectele de ei, ca mai tarziu sa ajunga sa vada la fel ca tine. 

 

Cum vede bebelusul in prima luna de la nastere? 

 

Bebe abia poate distinge lumini, vederea lui nu poate diferentia culori, vazand mai mult in umbre. Ii plac contrastele puternice, mai ales intre alb si negru si nu poate vedea mai departe de 20-35 de centimetri, insa este o distanta suficienta pentru a distinge chipul celui care il tine in brate.

 

Cum vede bebe la doua luni?

 

Intre luna a doua si a patra, bebe incepe sa diferentieze culorile, preferandu-le in aceasta perioada pe cele mai deschise, mai pale, celelalte obosindu-i ochii. Stiind acest lucru, producatorii confectioneaza jucariile, hainutele si alte produse destinate bebelusilor in culori pale. Este important sa ii incurajati dezvoltarea vizuala oferindu-i jucarii colorate si cat mai complexe, pe bebe il atrag combinatiile multiple de forme si culori.

 

Vederea bebelusului la patru luni

 

Incepand cu luna a patra bebelusul incepe sa perceapa adancimea si distanta la care se afla obiectele de el. Incepe sa aiba mai mult control asupra manutelor sale si asupra atingerilor, de acum in colo iti va atinge mai fin fata, stiind cat de aproape sau de departe esti de el. Mai mult, bebe incepe sa recunoasca expresiile fetei, mimica, incepand sa interpreteze anumite gesturi ale tale si ale celor din jur, incepe sa inteleaga exprimarea unor sentimente, trairi, emotii.

 

Vazul la cinci luni

 

Bebe vede din ce in ce mai bine, iar acum reuseste sa vada mai clar obiectele mici. El incepe sa poata urmari usor obiectele in miscare, abilitate care i se tot dezvolta pana la opt luni. Incepe sa diferentieze mai clar nuantele culorilor din aceeasi gama cromatica, insa in mod continuu trebuie sa il stimulezi prin jucarii, lumini (ai grija sa nu fie puternice), imagini etc.

 

La opt luni

 

La opt luni bebelusul vede la fel de clar si complex ca un adult, ramanand sa capete experienta si in privinta interpretarii imaginilor pe care le percepe. Este curios si doreste sa atinga orice obiect ii atrage atentia. La aceasta varsta bebe poate recunoaste persoanele cunoscute chiar daca acestea se afla la distanta, iar culoarea ochisorilor lui este mult mai clara, urmand sa se mai modifice foarte putin de acum inainte.

 

Va trebui sa fii atenta daca bebe priveste corect, daca poate urmari obiecte, daca focalizeaza normal, cu ambii ochisori simultan (sa nu aiba strabism) si daca sesizeaza obiectele departate. In primii ani de viata trebuie sa urmaresti atent functia vizuala a micutului si chiar daca nu sesizezi nimic anormal, intreaba medicul pediatru despre primul control oftalmologic.

 

Sursa: Kidz.ro