Artista italiană Gigliola Cinquetti, câştigătoare a marelui Trofeu Eurovision Song Contest 1964 şi invitată la a doua ediție a Cerbului de Aur, în anul 1969, a deshis seria recitalurilor din prima seară a Festivalului.
Pe scena festivalului au urcat, de asemenea, Andra, laureată a ediţiei din 2005 şi interpretul de fado Paulo Braganca, care a adus parfumul ritmurilor lusitane. Artistul portughez a oferit un moment de neuitat prin interpretarea unor piese din repertoriul Mariei Tănase în registrul unic al muzicii fado.
Spectacolul de deschidere a adus emoția revederii cu artiști care au marcat scena Cerbului de Aur și emoția evocării celor care au intrat în istoria Festivalului.
Spectatorii și telespectatorii s-au întâlnit cu artiștii români care au scris istorie la Cerbul de Aur – Luminiţa Dobrescu, primul artist român care a câştigat Marele Trofeu, Paula Seling, Monica Anghel, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Laurențiu Cazan, Nico, Doru Tufiş, Proconsul, Ovi, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu sau Răzvan Krivach.
Cei prezenţi au putut asculta şi fredona melodii celebre precum: „Say something”, „Dau viaţa mea pentru o iubire”, „Cerul”, „Of, inimioară”, „Spune-mi”, „Inimă, nu fi de piatră”, „Je t’aime”, „Noapte caldă”.
Desfăşurat în perioada 29 august – 2 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov, festivalul va avea un format special, cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, o Gală a Festivalului, spectacolul România Centenar şi evenimente adiacente.
La jumătate de veac de la prima ediţie a Cerbului de Aur, pe scena Festivalului vor susţine recitaluri James Blunt, Amy Macdonald, Andra, Delia, Horia Brenciu & HB Orchestra, Loredana, The Motans, Carla’s Dreams, Flavius and Linda Teodosiu Show Band, The Humans, Gigliola Cinquetti, Eleni Foureira, Edvin Marton și vedeta Galei, Nicole Scherzinger.
Secţiunea concurs a Festivalului, va avea 18 protagonişti. Artişti din 15 ţări vor încerca să obţină Marele Trofeu al Festivalului Cerbul de Aur sau unul dintre celelalte premii.