Rareş Năstase la Magic Start - Despre Sindromul Italia sau drama româncelor care au grijă de bătrânii italieni

Rareş Năstase a fost invitat la Magic FM unde a vorbit despre campania cutremurătoare difuzată de Pro TV în această perioadă, Sindromul Italia, în care este dezvăluită dramă trăită de mii de romance care au grijă de bătrânii italieni.

În reportajele sale, Rareş Năstase aduce în prim-plan povestea unor femei care şi-au părăsit familiile cu ani în urmă, lasându-şi acasă soţii, părinţii, copiii şi toată viaţa lor pentru a începe o alta în Italia, o viaţă presărată cu multă suferinţă, umilinţe, renunţări care le-a adus în pragul depresiei.

Italienii le numesc peiorativ “Badante” şi se bazează pe munca lor. Sunt femei plecate din ţară la începutul anilor 2000, trecute acum de 40-50 de ani şi care şi-au pierdut statutul de mame, soţii, sunt femeile de sacrificiu ale României.

“Sunt femei care pleacă din România pe fondul unor neajunsuri. Rar sunt infirmiere. Problema intervine când ajung să locuiască cu bătrânii şi ajung să trăiască viaţa acestora. Trăiesc viaţa bătrânului cu care stau. Totul ţine de modul cum îşi negociază salariul. Legislaţia s-a înăsprit. Încep pe 3-400 de euro în sudul Italiei unde sunt acceptate mai uşor. Multe nu au apucat să aibă grijă de părinţii lor în România. Copiii italieni plătesc pentru acest serviciu.”, spune Rareş Năstase.

“Au 2 ore libere în fiecare zi şi o zi pe săptămână. Renunţă şi la acestea pentru bani. La un moment dat ajung să vorbească singure.”

“Ar trebui să li se spună altfel. Termenul este peiorativ, era folosit pentru a-i desemna pe “îngrijtorii de animale”.

Rareş Năstase a aflat de povestea lor în urmă cu 2 ani când se documenta pentru un alt subiect. “Am călătorit cu autocarul. Era vorba despre alt subiect. Am văzut că cele mai multe erau femei care mergeau să îngrijească bătrânii în Italia. Acolo au început primele poveşti. Luau cu ele fotografii, plângeau, povesteau. De la Suceava până în sudul Italiei au fost 72 de ore. Pleacă cu multe bagaje. Biletul costă cam 100 de euro”.

În campania “Sindromul Italia sunt dezvăluite 10 poveşti. Sunt foarte multe cazuri când nu au acceptatat. 

“Nu vor să se expună, sunt foste profesoare, inginere. Nu vor să se afle foarte mult. Le mulţumesc doamnelor care au acceptat. Poveştile lor mă mişcau şi pe mine. Sunt părinte, am 2 copii. Este un moment trist să îţi povestească cum fiica ei îi căuta hainele şi le mirosea.”, a dezvăluit reporterul România, te iubesc.

“În cel mai fericit caz vin o data pe an acasă. Îşi văd copiii în fotografii. Îşi pierd statutul de mamă. Din mama care pregătea tot acasă, ea acum este în Italia, cu o bătrânică. Cele mai multe fac sărbătorile acolo. Sunt şi ucrainience, dar italienii au observat că româncele sunt mai rezistente la efort învaţă limba mai uşor, acceptă lejer astfel de contracte împovărătoare”.

“Intervine o răceală. Aceste femei se transformă într-un fel de sponsori. În ultimele 2 ani 3000 de femei care au fost în Italia au trecut pe la Socolo. Au venit şi specialişti din Italia, de la Udinese. Sunt situaţii în care clachează.”

“Nu trebuie blamate. Niciuna nu a plecat de bine. Trebuie ajutate. Au intrat într-un cerc vicios. Se schimbă situaţia de acasă. E tot mai greu să iasă.”

Poveştile lor pot fi urmarite la Ştirile Pro TV şi duminica la “România, te iubesc!”

Foto: Mihai Vasilescu