M-am bucurat să îi răspund, nu pentru ca abia așteptam să o conving de contrariu, ci pentru că eticheta, era subiectul unui interviu în presa centrală. Și asta în anul de grație 2018, când, parcă niciodată mai pregnant, bunele maniere, politețea, respectul și grija pentru celălalt au ajuns rara avis.
I-am răspuns atunci sumar - deh, stiți cum e cu spațiul redacțional alocat subiectelor “fara miză” - a se citi non-scandaloase. Am să detaliez însă aici, într-un loc ce invită, găzduiește și permite subiectelor decente, “soft power”, să își întâlnească și răsfețe cititorii.
Așadar, cum de considerăm încă eticheta o haină vetustă, bună de pus pe foc? Nu este ea oare cea care, dovedindu-și puterea și eficiența, a trecut secole și vremuri, ajungând astăzi valoare esențială a unor națiuni către a caror civilitate râvnim?
Venind din zorii civilizației, (mai exact din vremea faraonului Isesi, din cea de a V-a Dinastie egipteană) obiceiurile eficace și bunele practici sociale s-au constituit într-un set de reguli și valori morale care au dus la dezvoltarea societății. Regulile de etichetă și protocolul (bunele maniere în contexte oficiale), îmbunătățite permanent și adaptate realităților fiecărei epoci, au îndrumat dinastii și națiuni, popoare, state și cetați, nu doar pe drumul a “ceea ce este corect”, ci și ceea ce “din vechime” s-a dovedit a fi potrivit de înfăptuit.
Pilonii principali ai acestor reguli sunt politețea, respectul, curtoazia și eleganța. Ei sunt stâlpii societății, cei care, aduși între oameni, așezați în mijlocul lor și cinstiți de către toți, fac societatea puternică, stabilă, eficientă și persuasivă. Japonia și Olanda asta au făcut... Aș adauga și un “acid”… și uite unde au ajuns, însă cred că stârnesc frustrări pe care nu vreau să le înfrunt!
De ce considerăm eticheta desuetă? Pentru că avem eronat senzația că restul lumii a rămas pe loc cât timp ne-am jucat noi de-a “oamenii muncii din fabrici și uzine”!
Dacă noi am trăit într-o bulă comunistoidă 45 de ani, manipulați fiind să excludem bunele maniere din educația formală și să considerăm comportamentul ales, elevat și curtenitor drept o moștenire burghezo-moșierească, restul lumii NU și-a suspendat atenția pentru etichetă și protocol.
Dimpotrivă, nu numai că și-a sporit atenția acordată acestora, regulile s-au rafinat și perpetuat, dar au devenit instrumente de bază ale noii construcții europene, în care noi am intrat total nepregatiți din acest punct de vedere. Noroc cu oamenii de afaceri care au înțeles că eticheta și protocolul le asigură același limbaj comun cu partenerii străini și îi așează pe picior de egalitate la masa negocierilor.
De la ei ar trebui politicienii români să învețe puterea etichetei, protocolului, ceremonialului și eleganței. Însă, colac peste pupăză, noi defilăm cu doamne europarlamentar care se ceartă, ca pe tarla, cu președinții de ședințe în Parlamentul european sau cu comisarii europeni care încearcă să nu ne lase să ne scufundăm de tot!
De ce să integrăm eticheta în viața noastră de zi cu zi?
Pentru că regulile ordonează comportamente și astfel se creează un cadru propice dialogului. Când într-o relație, fie ea personală, profesională sau între stat și cetățenii săi, apar respectul și bunăvoința, comunicarea devine fluidă, calmă, orientată spre rezolvarea conflictelor și non-agresarea partenerului.
Eticheta și protocolul sunt limbaje universale, nu doar la nivel diplomatic. Acolo unde buna și rafinata creștere devine comportament spontan, încrederea și reputația bună îi urmează negreșit.
Fie că vorbim de oameni sau națiuni, cei care integrează astfel de comportamente reușesc să transmită mesaje valoroase și puternice despre ei: sunt educat, atent, tolerant, adaptabil si conectat la realitatea contemporană. Își construiesc un prestigiu și o imagine pozitivă, însa, dețin și o “armă” deosebit de puternică, dorită de toata lumea: fascinează!
Oamenii de stat ai României – cei care trăiesc din „împrăștierea de fascinație” sunt prea ocupați să își lege scaunul de picior, cu cel mai gros dintre lanțuri. Și ignoră eticheta, necunoscându-i această forță! De ceva vreme mă tooooooot rog să o descopere... acum, iată, le-am „dat și în scris”!
Eticheta fascinează, inspiră și stârnește admirație!… ceea ce îți doresc si ție, popor Magic !
Bună dimineața!
Cristina Turnagiu Dragna