Pavlova, desertul lejer precum tutu-ul unei balerine celebre

Creată în onoarea celebrei balerine ruse Anna Pavlova, revendicată deopotrivă de Australia şi Noua Zeelandă, care au creat astfel cel mai dulce conflict, Pavlova rămâne unul dintre cele mai lejere deserturi datorită combinaţiei dintre blatul crocant, crema fină şi fructele de pădure.

Pavlova se remarcă prin rafinamentul său şi te poartă cu gândul la feminitatea şi la mişcarile pline de graţie ale Annei pe marile scene ale lumii. Tinuta sa diafană i-a inspirat pe chefii patiseri care şi-au dorit să redea în bucătărie magia pe care balerina rusă o degaja în spectacolele sale.

Povestea desertului

Australia şi Noua Zeelandă sunt de acord că prăjitura a fost un omagiu adus celebrei balerine ruse Anna Pavlova, care a susţinut un turneu în Oceania în anii 20. Mai departe însă, fiecare ţară susţine că prăjitura aceasta, crocantă în exterior şi moale la interior, a fost creată pe teritoriul său.

Australianul Bert Sache care a lucrat la Hotelul Esplanade din Perth a susţinut toată viaţa sa că a inventat prăjitura Pavlova în 1934.

Keith Mooney, biografa balerinei Anna Pavlova, a venit cu o poveste mult mai romantică, dezvăluind că desertul a fost făcut la Wellington, capitala Noii Zeelande, de un tânăr chef, care s-a îndrăgostit de Anna.

În cartea “The Pavlova Story: A Slice of New Zealand's Culinary History”, antropologul culinar Helen Leach scrie că a descoperit mai multe reţete asemănătoare în vechile cărţi şi reviste de reţete din Noua Zeelandă.

Fructele iniţiale care decorau Pavlova au fost căpşune, kiwi şi fructul pasiunii, în acord cu ţinuta Annei, care purta un tutu decorat cu trandafiri de mătase în tonuri de roşu, verde şi auriu.

Reţeta

Timp de preparare: 1 oră şi 30 de minute

Grad de dificultate: uşor

Ingrediente:

4 albuşuri

160 g de zahăr tos

o lingură de zahăr pudră

vanilie

2 linguri de oţet din vin alb

20 de g de amidon din porumb

Topping

500 ml frişcă naturală

500 de g de fructe: căpşune, kiwi, fructul pasiunii

Preparare

Încălziţi cuptorul la 120 de grade. Bateţi albuşurile spumă împreună cu un vârf de cuţit de sare. Când compoziţia se întăreşte, adăugaţi zahărul tos şi vanilia până obţineţi o bezea lucioasă. Adăugaţi oţetul şi continuaţi să bateţi până când cristalele de zahăr nu se mai simt. Urmează amidonul, după care bateţi 10-20 de secunde cu mixerul la viteză mare.

Pe o tavă tapetată cu hârtie puneţi bezeaua în formă de cerc, cu un diametru de 22-26 de cm, şi coaceţi timp de o oră şi jumătate, după care o lăsaţi să se răcească în cuptorul întredeschis.

Bateţi smântâna lichidă, care trebuie să fie ţinută la rece înainte de preparare, cu zahărul pudră şi adăugaţi crema peste blat, creând valuri. Urmează fructele, care pot fi tăiate şi aşezate după imaginaţia fiecăruia.