Legenda lui Moş Nicolae. Tradiţii şi obiceiuri

În această noapte, Moş Nicolae a trecut pe la toate casele, lăsând daruri pentru cei mici, care şi-au pregătit din Ajun ghetuţele.

A ajuns, bineînţeles, şi la Radioul lui Moş Crăciun, unde a adus multe cadouri, pe care Liana şi Raul le vor dărui, la rândul lor.  

Radioul lui Mos Craciun si Complice.ro ofera anul acesta premii-experienta, gandite special pentru a fi date celor dragi voua. 

Aşa cum este tradiţia, Moşul nu s-a arătat nici de data aceasta, împărţind darurile pe furiş. Povestea Moşului a început cu mult timp în urmă când Sfântul Nicolae le-a ajutat pe trei fete sărmane, care urmau să fie măritate de tatăl lor fără voia lor, dăruindu-le drept zestre câte o pungă cu galbeni. Darurile au fost trimise pe horn şi au căzut în nişte şosete puse la uscat şi de aici a apărut obiceiul ca Moşul să fie aşteptat cu ghetuţele curate.

Legenda spune că dacă ninge în ziua de Moş Nicolae, acesta îşi scutură barba, iar iarna poate să înceapă. Dacă nu ninge, se consideră că Moşul a întinerit. Se spune că vine pe un cal alb, păzeşte Soarele, este stăpânul apelor şi protectorul marinarilor şi al soldaţilor. Sfântul Nicolae este considerat “făcătorul de minuni” şi este protectorul copiilor.

Ziua de 6 decembrie este cea în care binele învinge răul. Dacă copiii nu au fost cuminţi, Moşul le lasă câte o nuieluşă, pentru a-i avertiza că trebuie sa asculte de părinţi.

Legenda lui Moş Nicolae circulă în toate ţările din Europa, însă fiecare popor are propriile obiceiuri în ziua de 6 decembrie.

În Franţa, Moşul este aşteptat cu un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui, copiii lasă puţin zahar si morcovi. Moşul nu vine singur, ci însoţit de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), care este îmbrăcat în vestminte negre şi lasă nuieluşe pentru copiii care nu au fost cuminţi.

În Olanda, Moşul ajunge pe mare venind din Spania şi poate fi însoţit de Zwarte Piet (Petru cel Negru), care îi ia cu el în Spania pe copiii neascultători.

În Germania, copiii pregătesc şi o scrisoare pentru moş, în care spun ce îşi doresc, şi lasă şi câţiva morcovi pentru caii acestuia. Copiii neascultători primesc nuieluşe, dar şi cartofi sau cărbuni.

Şi copiii din Italia lasă scrisori pentru Moş Nicolae, iar în locul lor găsesc dulciuri.  

În Polonia, Moşul este foarte respectat, el coborând din ceruri cu ajutorul unui înger. Colindă întreaga ţară într-o caleaşcă trasă de cai şi ajunge la fiecare copil. Le dăruieşte mere roşii, portocale şi “pierniki”, prăjituri făcute din miere şi mirodenii.

Şi copiii din Ungaria îsi lustruiesc ghetuţele şi le lasă pe pervazul ferestrelor, iar  Moşul vine încărcat de daruri, dar şi cu o carte în care sunt trecute faptele lor. El le lasă copiilor dulciuri, nuci, mere, portocale şi cadouri mici, în timp ce cei mai năzdravani primesc nuieluşe aurii şi linguri de lemn.