“Luăm mai multe medicamente decât alţii, cred că acest fenomen se explică prin faptul că există o barieră de comunicare şi avem tedinţa să căutăm pe net. Un studio de acum 3 ani spunea că 75% dintre români se duc mai întâi la Dr. Google şi apoi la medicul de familie. Cifra actuală este chiar mai mare. Accesul facil la informaţie generează în mod firesc tendinţa de a ne autoajuta.”, a declarat medicul.
“Aşa cum ne facem singuri rezervări de călători, aşa privim şi sănătatea. Dacă ţi se pare că te pricepi şi îţi merge o dată, ai tendinţa să improvizezi.”
Din păcate, nici medicii nu fac destul, susţine Mihai Craiu. Există medicamente care pot fi luate de la supermarket şi medicamente care au nevoie de prescripţie medicală.
“De aceea este periculoasă automedicaţia: pentru că uneori nu suntem în stare să identificăm că al nostru copil este excepţia de la regulă. Lui o singură linguriţă de sirop de tuse, care are o cantitate infimă de alcool, poate să îi producă beţie patologică. Fiecare dintre noi răspunde în mod diferit, în funcţie de genele pe care le avem.”
Când căutăm informaţii trebuie să fim atenţi la referinţe, a declarat medicul pediatru. Dacă acestea vin din tabloide sau din postări de pe Facebook, ar trebui să ridice nişte semne de întrebare. Când referinţele vin de la autorităţi, precum Societatea Română de Pediatrie, atunci acestea sunt surse bune.
De doi ani, Mihai Craiu administrează pagina de Facebook Spitalul Virtual de Copii. “După ce stăteam la urgenţe şi le spuneam ce au de făcut acasă, în momentul în care pacienţii veneau la control, constatam că nu au urmat indicaţiile. Mama pacientului are tendinţa să uite trauma momentului spitalizării.”
Spitalul Virtual de Copii are un reach de 40 de milioane de persoane care au interacţionat cu această pagină. “Oamenii vor informaţii scurte, simple şi dublate de referinţe.”
Foto: Mihai Vasilescu