Magic News

Afişul Festivalului de Film de la Cannes, un omagiu adus regizoarei Agnes Varda

Regizoarea Agnes Varda va fi lumina călăuzitoare a celei de-a 72-a ediţii a Festvalului de Film de la Cannes.

Decedată în luna martie a acestui an, la vârsta de 90 de ani, Agnes Varda nu a fost o femeie cineast, ci un cineast, aşa cum ii plăcea ei sa spună. Iar pe afişul festivalului sunt surprinse laolaltă trăsăturile sale: pasiune, ambiţie şi neastâmpăr.

“Agnes în plin soare. Sus de tot. În echilibru. Cătărată pe un technician impasibil. Agăţată de o camera care pare să o absoarbă. O tănără femeie de 26 de ani filmează prima ei peliculă.”, aceasta este descrierea afişului şi a lui Agnes.

În 1954, la vârsta de 25 de ani, Agnes Varda a regizat lungmetrajul “La Pointe courte” şi a început o carieră de 65 de ani în cinematografie.  

Agnes Varda a fost cunoscută pentru filme precum „Cléo de 5 à 7" şi „Les Glaneurs et la Glaneuse" şi supranumită „bunica Nouvelle Vague. 13 dintre filmele sale s-au aflat de-a lungul timpului în competiţie la Cannes.

În 2005, Agnes Varda a fost membru al juriului, iar în 2013 preşedinte al juriului Camera d’Or. În 2015, ea a fost răsplătită cu trofeul onorific Palme d’Or.

Festivalul de Film de la Cannes se va desfăşura anul acesta între 14 şi 25 de mai şi, ca în fiecare an, va aduna numeroase celebrităţi. Edouard Baer va fi mastru de ceremonie, iar regizorul Mexican Alejandro Gonzalez Inarritu, preşedintele juriului. A 72-a ediţie va prezenta în prima seară filmul “The Dead Don’t Die” de Jim Jarmush, cu Bill Murray si Tilda Swinton în rolurile principale.