A murit actorul Damian Crâşmaru, interpretul unor roluri memorabile

Actorul Damian Crâşmaru a murit la vârsta de 88 de ani, după cum a anunţat Teatrul Naţional din Bucureşti, pe a cărui scenă a jucat în spectacole memorabile.

“Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Național din București se despart astăzi de marele actor și om de teatru DAMIAN CRÂȘMARU (1931 - 2019).
Un actor cu o forță deosebită, cu o prezență impunătoare și cu un talent șlefuit de mari nume ale scenei, precum George Timică și Ion Finteșteanu, Damian Crâșmaru a debutat pe prima scenă a țării în 1953 și de atunci a rămas profund legat de ea.
Alături de Doamna sa, marea actriță Carmen Stănescu, de care din păcate ne-am despărțit de curând, ne-a încântat serile pe scena TNB în spectacole memorabile. 
Va rămâne în sufletele și inimile noastre cu numeroase roluri remarcabile, cu vocea sa inconfundabilă și cu noblețea și discreția sa. Dumnezeu să îl aibă în pază!” este mesajul postat pe pagina de Facebook a TNB.

Damian Crâşmaru a fost căsătorit cu actriţa Carmen Stănescu, care a murit anul trecut, la vârsta de 88 de ani.

Născut pe 2 iunie 1931 la Ploieşti, Damian Crâşmaru a absolvit în 1953 Institutul I.L. Caragiale ca şef de promoţie.

“Prin cele 193 de piese în care am jucat, am întreprins voiajurile fantastice ale tuturor personajelor mele. Aşa am reuşit să fiu rege, savant, istoric, cerşetor, îndragostit, gelos, disperat, aventurier. Să învăţ să iubesc şi să urăsc.”, declara actorul într-un inteviu pentru 9am.ro în 2007.

A fost Othello în "Othello" de William Shakespeare; Don Luis şi Don Manuel în "Doamna nevăzută" de Calderon de la Barca, în care a jucat pentru prima dată cu soţia sa; Sebastian în "Furtuna" de William Shakespeare; Alexandr în "Cei din urmă" de Maxim Gorki; Rudy în "Patima roşie" de Mihail Sorbul; Tybalt în "Romeo şi Julieta" de William Shakespeare; Henric II în "Becket" de Jean Anouilh; Tom Finley jr. în "Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennessee Williams; Don Cezar în "Dona Diana" de Camil Petrescu; Cyrano în "Cyrano de Bergerac" de Edmond Rostand; Andrei Golubev în "Între patru ochi" de Alexandr Ghelman (piesă care s-a jucat nouă ani, peste 500 de spectacole); Nae Girimea în "D'ale carnavalului" de I.L. Caragiale; Gaev în "Livada cu vişini" de Cehov; Henry II Plantagenet în "Leul în iarnă" de James Goldman; Cebutikin în "Trei surori" de Cehov.

“Am jucat Othello si daca l-as juca din nou, i-as aduce reparatii capitale, as putea arata ce am inteles din acest personaj extraordinar. La el gasesti trasaturi esentiale pentru om: dragostea, gelozia, visul, dezamagirea, razbunarea, regretul. Apoi pot sa marturisesc ca am jucat in 16 piese ale lui Moliere, si am interpretat 16 roluri diferite, de la tinerii amorezi, mai laptosi, mai anosti, pana la complexul Tartuffe. Cred ca as putea fi trecut in Guiness, in cartea recordurilor.”, spunea actorul în acelaşi interviu.

De aemenea, el a jucat în filmele "Încrederea"(1984), "Pepe şi Fifi" (1994), dar şi în peliculele TV: "Uitarea" (1977), "Harvey" (1994), "Totul e un joc" (1998).