A murit regizorul Alexandru Darie

Regizorul Alexandru Darie a murit la vârsta de 60 de ani. Fiul actorului Iurie Darie suferea de ciroză hepatică şi se afla pe listele de transplant.

Starea lui de sănătate s-a agravat în ultimele luni, regizorul fiind internat la Institutul Fundeni.

Născut pe 15 iunie 1959 într-o familie de artişti, Iurie Darie şi Consuela Roşu, Alexandru Darie şi-a petrecut copilăria în teatru.

„Cred că de pe la 3 ani, 3 ani şi jumătate, am început să cresc în teatru. Nu exista bonă, baby-sitter şi-aşa mai departe, aşa că părinţii mă luau la repetiţii, la Teatrul de Comedie, unde erau amândoi angajaţi. Era perioada de glorie a Teatrului de Comedie: director era Radu Beligan, iar trupa era de fapt o pleiadă fantastică de actori, de la Dem Rădulescu, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, până la cei mai tineri, care atunci erau Sanda Toma, Grigore Gonţa. Se puneau spectacole precum «Umbra», de Evgheni Schwartz, «Capul de răţoi», iar regizor era David Esrig“, îşi amintea Alexandru Darie într-un interviu pentru Adevărul.

 Alexandru Darie a absolvit în 1983 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti şi a montat spectacole de teatru în România şi pe marile scene ale lumii.

Alexandru Darie şi-a câştigat consacrarea internaţională cu spectacolul „Visul unei nopţi de vară“ (1991), care a fost cel mai mare succes al său.  

Alexandru Darie a fost invitat în 1991 de London International Festival of Theatre (LIFT) să susţină un turneu în Marea Britanie cu “Visul unei nopţi de vară. „The Guardian” aprecia atunci că „este cea mai bună producţie prezentată în Marea Britanie după Visul unei nopţi de vară regizat de Peter Brook”.

Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de puneri în scenă ale celebrei piese a lui Shakespeare. În 1992 regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze “Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, iar BBC considera montarea drept “un eveniment al stagiunii”.

Din 2002, Alexandru Darie s-a aflat la conducerea Teatrului Bulandra, iar din 2006 până în 2011 a fost preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa.