Medicul pediatru Mihai Craiu - “Recomandarea oficială a experţilor este ca până la sfârşit de octombrie să fie vaccinată populaţia cu risc”

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru copii, a fost invitat în această dimineaţă la Magic FM unde a vorbit despre sezonul răcelilor şi despre vaccinarea antigripală.

Am aflat cine trebuie să se vaccineze, ce recomandări ale medicul pentru un stil de viaţă sănătos, dar şi ce impact au poluarea şi secondhand smoke sau thirdhand smoke asupra copiilor.

“De fiecare dată ne ia pe nepregătite. Va veni şi gripa, dar mai avem timp să facem ceva. Recomandarea oficială a experţilor este ca până la sfârşit de octombrie să fie vaccinată populaţia cu risc. Sezonul gripal începe undeva în noiembrie şi atinge un maxim de intensitate după sărbătorile de iarnă, ianuarie, februarie.”

Cine trebuie să se vaccineze

Medicul pediatru spune că riscul cel mai mare îl au extremele de vârstă, copiii sub 5 ani şi, mai ales, cei sub 2 ani, persoanele de 50 şi 65 plus, persoanele cu boli cronice, cele supraponderale, persoanele care iau anumite medicamente.

De asemenea, femeile însărcinate şi cele care au născut de curând trebuie să facă vaccin. “Gripa face complicaţii la această grupă”, a declarat medicul pediatru. Medicii, asistentele medicale şi cadrele didactice prezintă, de asemenea, un risc mai mare. “Cele mai multe cazuri apar la copii. Sunt sursa de gripă în societate. Se întâlnesc cu profesorul la şcoală sau cu bunicul acasă.”

Şi un adult sănătos ar trebui să se vaccineze pentru că circulăm mult, ne întâlnim cu mulţi oameni.

Medicul pediatru spune că vitamina D este bună, dar nu ţine loc de vaccin şi nimic altceva etichetat ca antigripal nu înlocuieşte vaccinul.

Tipuri de vaccin antigripal

Mihai Craiu a vorbit despre tipurile de vaccin şi despre ce vaccinuri sunt recomandate copiilor sub 3 ani. “Există două tipuri mari de vaccin de uz uman, cele care conţin virusul complet omorât, vaccinurile inactivate tri sau tetravalente, au două tulpini de virus A şi două de tulpini de virus B. Aceste tipuri de vaccinuri tetravalente sunt cele general indicate. Şi mai există a doua categorie de vaccinuri, cu virusuri vii, atenuate, care se administrează sub forma unui puf de pus în nas.”

“Vârsta este importantă din punct de vedere al prescripţiei medicale care rezultă în urma unor studii clinice”, a declarat Mihai Craiu. “Dacă nu a fost studiat la vârsta sub 3 ani, nu este contraindicat, nu ştim, dar nu e contraindicat prin efecte adverse”.

Cum demitizează Mihai Craiu motivul de a nu face vaccin din cauza alergiei la ou

“Vaccinul, chair şi cel inactivat, nu este făcut pe un ou cu albuş şi gălbenuş. Este făcut pe oul de găină embrionat, nu are legătură cu oul.

Recomandări

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii aduce de 4 ori mai multe doze de vaccin antigripal decât anul trecut, a dezvăluit medicul pediatru, care le recomandă parinţilor să le pună copiilor în ghiozdane şi un gel dezinfectant de mâini. “Ajută şi apa chioară, numai frecatul mâinilor scade încărcătura bacteriană în mod semnificativ.”

Pe lângă prevenţie, medicul recomandă aerisirea caselor, “la noi, la români, este spaima îngrozitoare de curent”, trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător şi nu excesiv. “La copiii mici văd tot felul de căciuli, haine groase, sunt înfofoliţi. Cum suntem de mici, aşa suntem toată viaţa.”

Medicul a făcut o comparaţie între copiii români şi cei din alte ţări. “De fiecare dată, când mă duc în afara României, mă frapează copiii mici fără şosete, fără căciuli. Ar fi cazul sa începem şi noi, măcar ce este excesiv să facem mai puţin”.

Poluarea, fumatul şi vaping-ul

Medicul s-a întors recent de la Madrid, unde a fost la Congresul European de boli respiratorii, ERS 2019. Una dintre temele centrale a fost poluarea, care face rău pe tot parcursul vieţii, dinainte de a ne naşte, conform datelor recente. Poluarea obişnuită poate să treacă prin placenta şi să ajungă la făt. “Ne poate face rău ceea ce inhalăm, pentru că nu avem încotro, pentru că este în aerul ambiental, mai ales în marile metropole, şi ceea ce alegem singuri să inhalăm, apropo de ţigări şi de vaping”.

Mihai Craiu a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de ţigările electronice. “Creează o falsă senzaţie de siguranţă. Dacă nu mai vedem jar, fum, ne gândim că nu mai sunt gudroane şi, deci, nu mai sunt substanţe cancerigene, dar realitatea nu este chiar aceasta. Sunt mediatizate cazuri foarte grave apărute după vaping, care poate să producă leziune pulmonară acută. Ideal ar fi să nu fie deloc fumat.”

Ca un fost fumător, Mihai Craiu susţine că cel mai mare cadou pe care îl poate face un părinte fumător pentru copilul lui este să se lase de fumat. “Există fumatul la mâna a doua, la mâna a treia. De exemplu, când ne ducem copilul la şcoală cu maşina în care am fumat ieri, acesta primeşte nişte substanţe pe nişte căi pe care nu le intuim.

Cei care vor să se lase de fumat trebuie să ştie că există o specialitate clinică, tabacologie, iar la Marius Nasta sunt nişte specialişti minunaţi care pot fi întrebaţi. Există strategii de a dimuna dependenţa de nicotină. “Trecerea de unul singur de la ţigara clasică la altceva nu este o soluţie genială.”

Primele 3 lucruri pe care le facem în acest sezon pentru a fi sănătoşi

În primul rând, ne vaccinăm, apoi mâncăm bine şi facem mişcare.

“Lipsa mişcării este principalul contributor la o stare de sănatate proastă.”, spune Mihai Craiu. “Cineva care deja are o stare de sănătate precară nu ar trebui scutit de sport la şcoală”. Un copil răcit nu trebuie să stea într-un spaţiu închis împreună cu alţi copii dacă se simte bine. Poate ieşi afară, în parc, să se plimbe cu bicicleta, să se dea cu rolele. “Dacă se simte atât de bine să desfăşoare rutina zilnică, trebuie să iasă afară.”, recomandă medicul.

Acesta îi îndeamnă pe părinţi să le dea copiilor fructe, şi nu suc. “Aş sugera părinţilor să le dea copiilor fructe. Nu neapărat vitamina C. Fructul întreg, nu suc. Toată lumea a înlocuit fructele cu suc. 40% din excesul de calorii pe care îl iau copiii mici din America vine din ceva băut”.