Magic News

Începe Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest. Ce filme pot fi văzute în acest weekend

Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Les Films des Cannes a Bucharest începe în acest weekend în prezenţa unor invitaţi de seamă, printre care regizorul francez Claude Lelouch.

Les Films de Cannes are loc în acest weekend şi în Cluj, Iași și Timișoara, unde poate fi văzută o selecție din marile premii de pe Croazetă, plus câteva surprize.

În Bucureşti, filmele pot fi văzute la Cinema Pro, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului, Instituto Cervantes, Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium şi Cinemateca Union. 

Gala de deschidere este găzduită de Cinema PRO, unde va fi prezent cineastul Claude Lelouch, care aduce la Bucureşti cel mai recent film al său, “Les plus belles années d'une vie”.

El va putea fi întâlnit și la începutul proiecției filmului “Un homme et une femme:, de la Cinema Elvire Popesco. Tot vineri publicul bucureștean va putea discuta cu regizorul Balint Kenyeres și cu actorul Vlad Ivanov, la proiecția filmului “Hier”, de la Cinema Muzeul Țăranului.

Iar înaintea acestui film, la Cinema Muzeul Țăranului, publicul se poate întâlni cu echipele a șase scurtmetraje remarcabile care fac parte din calupul de încălzire înaintea startului secțiunii Avanpremierele Toamnei.

 

Sâmbătă este ziua autorilor. Cinefilii sunt invitați la Cinema Elvire Popesco să urmărească filmul semnat de Claude Lelouch care a deschis ediția cu o seară mai devreme.

La final se va întâmpla tradiționalul Debat des auteurs, discuția despre starea cinematografiei. Încotro oare o va apuca cinematograful mondial în epoca platformelor, a francizelor şi a multiplexurilor? Anul acesta Claude Lelouch va discuta cu Elia Suleiman (regizorul palestinian, câștigător al mențiunii speciale a juriului la Cannes 2019, pentru filmul It Must be Heaven).

Claude Lelouch va putea fi întâlnit și la Instituto Cervantes, la proiecția filmului “Un autre homme, une autre chance”.

Tot sâmbătă se dă startul și proiecțiilor din secțiunea avanpremierele toamnei. Ele vor avea loc în fiecare seară, la Cinema Muzeul Țăranului și se vor petrece în prezența echipelor filmelor. Primul film este documentarul “Omul care a vrut să fie Liber”, de Mihai Mincan și Gerge Chiper-Lillemark.

Cinefilii sunt invitaţi să vadă în acest weekend “Hors Normes” - filmul din închiderea din acest an a festivalului de pe croazetă, cu Vincent Cassel în rol principal. “Il Traditore”, nebunia mafiotă italiană care poate încheia cu succes orice seară, la Cinema PRO. Premiul pentru regie, “Le Jeune Ahmed”, semnat de minunații frați Dardenne.Și bineînțeles, seria de Palme d'Or-uri de la Cinemateca Union, cu “Dheepan” proiectat sâmbată.

 

Dimineața de duminică poate începe pe comedie și culoare cu o animație la fel de simpatică ca titlul: “LISA LIMONE AND MAROC ORANGE: A RAPID LOVE STORY”, la Cinema PRO. Prograul continuă cu cel mai recent Xavier Dolan, cu Palme d'Or-ul, apoi cu A Hidden Life, de Terence Malick. 

Regizorul Elia Suleiman va vorbi cu publicul la finalul proiecțiie filmului său, “It Must be Heaven”. de la Cinema Elvire Popesco. Este sold-out deja proiecția, dar doritorii pot veni la final doar să asiste la discuție.

Din secțiunea România, 3 de ani mai târziu, se proiectează “Autobiografia” lui Nicolae Ceaușescu, la finalul căreia este programată o discuție cu Andrei Ujică. Filmul, o capodoperă a montajului, este un must see pe ecran mare.

Avanpremierele toamnei continuă cu două filme, ambele în prezența echipelor. Este vorba despre “Timebox”, de Nora Agapi și “Jurnalul familiei Escu”, de Șerban Georgescu.

Experiențe de neratat oferă “Nina WU”, un film tailandez amețitor care readuce în discuție subiectul #metoo prin povestea unei actrițe.  Dar şi câştigatorul Premiului pentru scenariu, despre care se spune că a scandalizat Croazeta - Portrait de la jeunne fille eu feu, de Celine Sciamma. Ambele proiectate la Sala Auditorium MNAR.

Programul complet al celei de-a zecea ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat pe filmedefestival.ro.