Bazat pe evenimente reale, filmul deschide porțile către partea nevăzută ori prea puțin știută a unui moment ce a marcat cu adevărat destinul unei țări ce se voia reîntregită.
”Maria, Regina României” prezintă zbuciumului unei regine ce se identifică cu durerea și nevoile unei țări aflate în război, în pericol de a-și pierde integritatea și granițele. Redă un moment istoric crucial, primăvara anului 1919 - Conferința de Pace de la Paris. Personaj cheie, iubit, controversat, dar și invidiat, Regina Maria a știut să-și folosească toate atuurile pentru împlinirea unui mare vis: România Mare.
„În esență, acest film este povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi nații”, declară regizorul Alexis Sweet Cahill.
Experiența interpretării rolurilor regale (Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prințesa Margaret - Contesa de Snowdon, Prințesa Tatiana Romanov) a ajutat-o pe Roxana Lupu, actrița din rolul principal, în conturarea unei versiuni emoționante a Reginei Maria. ”Provocarea mea ca actriță, a fost să arăt, dincolo de înfățișarea reginei, cum era îmbrăcată, părul și machiajul, trăirile acestui personaj, emoțiile prin care a trecut, drumul ei spre a susține cauza reîntregirii României. Când am aflat că voi juca rolul Reginei Maria, am avut parte de o serie de emoții din cele mai diverse, de la frica și spaima că voi interpreta un personaj iconic din istoria României, poate cea mai cunoscută figură istorică, la entuziasm, bucurie și un avânt nebunesc de a face lucrul acesta. A fost o experiență complexă și maturizantă. Sunt recunoscătoare că am putut face parte din acest proiect”, declară actrița Roxana Lupu.
Alături de ea, din distribuţie fac parte: Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Stirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).
Filmările au avut loc în România și Franța. Au fost puse în valoare locații autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris iar in post-producție au fost recreate in post productie zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendôme asa cum aratau in 1919.