Doina Goşa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București - “Nu este sânge suficient!”

Dana Goşa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, și Ileana Spătaru, studentă la Medicină, au fost invitate în această dimineaţă la Magic FM.

Am vorbit despre donarea de sânge şi despre campania “Donează sânge! Fii erou!”, desfăşurată în această săptămână la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

Zilele trecute a avut loc o campanie de donare de sânge în rândul personalului Spitalului Fundeni, medicii oferind un model, însă nu aceasta este soluţia.

“Din ce în ce mai mulţi bolnavi au nevoie de sânge”, a declarat Doina Goşa. “Avem un singur centru de transfuzie, în mijlocul Bucureştiului, cu personal insuficient, cu o capacitate limitată de a recolta sânge. Sunt cozi, de obicei, vinerea.”

Din păcate, numărul donatorilor de sânge care se adresează Centrului de Transfuzie este din ce în ce mai mic, a anunţat Doina Goşa. “Oamenii sunt ocupaţi, Bucureştiul are un trafic greu, ajung la centru foarte greu, mai stau la coadă şi la noi.”

Soluţia ar fi să existe mai multe puncte de recoltare în Bucureşti, la nivelul spitalelor, a declarat Doina Goşa. “Este punctul de recoltare din Fundeni, din Spitalul Universitar şi din Spitalul de Urgenţă Floreasca. Aceste puncte funcţionează însă cu personalul spitalului”.

Centrulul de Transfuzie Sanguină din București deserveşte 60 de spitale, inclusive cele private. A crescut numărul spitalelelor care fac transpant, iar tratamentele oncologice de radioterapie sau de chimioterapie, nu pot fi susţinute fără sânge.

În acest context, studenţii la Medicină oferă în această săptămână o alternativă, lansând campania “Donează sânge! Fii erou!”

Studenţii la Medicină donează în număr mare, este una dintre cele mai frumoase campanii  derulate de tineri şi oricine poate dona. “E foarte important să vină cât mai multă lume, să înţeleagă cât mai multă lume”, a declarat Ileana Spătaru.

Trei echipe pentru recoltarea de sânge vor fi în această săptămână la Facultatea de Medicină, unde se speră să vină cât mai multă lume.

“La Medicină este altă atmosferă, este o atmosferă prietenoasă, mai ales pentru cei care donează prima dată.”, a spus Ileana Spătaru.

 

 

Cum donezi sânge

Sânge poate dona orice persoana sănătoasă, care nu are o boală cronică, cu vârsta între 18 şi 60 de ani şi o greutate de peste 50 de kilograme. De asemenea, hemoglobina trebuie să aibă anumite valori, peste 12,5 pentru femei şi peste 13,5 în cazul bărbaţilor. “Cel mai important lucru este ca donatorul să fie sănătos”.

Companiile pot chema echipele mobile la sediile lor, oriunde în Bucureşti, însă este nevoie de o programare în prealabilă.

Doina Goşa a vorbit la Magic Sart despre http://n-avemsange.ro/, un proiect derulat de Asociatia HEM, pentru Institutul National de Hematologie Transfuzionala şi reprezintă un demers amplu, desfăşurat la nivel naţional, pentru sprijinirea donării voluntare de sânge. În spatele lui se află bloodfluencer-ii, cei care au donat si ii indeamna si pe cei din jurul lor sa faca acest lucru.