Este primul invitat Thrive România de până acum care încearcă să stea cât mai departe de telefon, dezvăluind că pot trece şi câteva ore până îşi verifică mobilul.
Primul lucru pe care îl faci dimineaţă
Îmi fac cafeaua şi foarte repede mă apuc de treabă, pentru că cel mai productiv sunt dimineaţa. Dimineaţa însemnând primele ore, până la prânz nu fac altceva decât să muncesc. În ciuda imaginii scriitorului care stă să scrie noaptea, e un mare mit. Foarte puţini scriu noaptea, eu niciodată.
Ce te energizează?
E greu de spus. E o păcăleală ideea unui ritual, o dată ce îl respecţi ai impresia că devii automat productiv.
Care este relaţia ta cu telefonul?
Din momentul în care ma trezesc şi până intru pe telefon pot să treacă şi 5 ore. Nu am nicio notificare pe telefon. Din când în când, la distanţe de 2 ore, intru să verific.
Care este cartea care ţi-a schimbat viaţa?
Sunt mai multe. Dar e o carte care a produs o schimbare majoră în mine, “Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade, pe care am citit-o în liceu şi care m-a făcut să vreau să semăn cu tânărul adolescent Eliade care voia să cunoască tot. M-a motivat să vreau să cunosc mai mult.
Când răspunzi la email-uri?
Nu răspund în timp real. Am un moment pe zi în care răspund la mai multe.
Ce faci dacă ai 15 minute libere într-o zi?
Eu le am în fiecare zi. Mai mult decât 15 minute. Sunt oameni care nu au 15 minute libere? E greu de spus care este momentul în care eu lucrez şi când iau pauză. Pentru că se confundă. Pentru orice om care are norocul să facă ceva ce îi place, când hobby-ul se suprapune perfect cu meseria, timpul acesta liber este destul de greu cuantificabil pentru că nu îşi dă seama când munceşte şi nici nu îşi dă seama când stă degeaba sau se bucură de ceea ce face. Îmi place să citesc, dar dacă am un moment liber îmi place să mă uit pe geam.
Ai avut momente în care te-ai simţit epuizat?
Da, mă simt epuizat, pentru că plăcându-mi ceea ce fac uneori fac mai multe. Mă simt epuizat, obosit, ca toată lumea. E important să ştii să spui “nu”. Sunt interesat să fac o grămadă de lucruri.
Când ai simţit că ai eşuat?
O nereuşită, nu neapărat un eşec. Sunt inevitabile astfel de momente şi nu cred că ar trebui să te gândeşti foarte mult. Poţi să o iei de la capăt sau să treci mai departe într-o zonă în care te pricepi. Pur şi simplu, ignori momentul şi treci mai departe. Nu mă cramponez de lucrurile astea.
Care este citatul tău preferat?
“Ia totul în tragic şi nimic în serios!”. E un citat din autorul meu român favorit, Radu Cosaşu. Gândiţi-vă bine la citatul acesta!