Alături de noi s-a aflat Crina Alexe, Head of Content Thrive Global România, cu care am discutat despre campania “Unplug Yourself” (Deconectează-te!).
Gáspár György a vorbit despre panica legată de trecerea timpului şi de faptul că simţim că nu am savurat suficient viaţa. Oamenii vor să recupereze, să profite de timp şi asta vine la pachet cu anxietatea.
Oamenii nu sunt recunoscători pentru ceea ce au şi se gândesc la ceea ce le lipseşte. “E nevoie să ne resetăm minţile, să ne dezvoltăm un soi de abilitate prin care să fim mai atenţi şi mai conştienţi la lucrurile bune din viaţa noastră fără să fugim din nou şi din nou după lucrurile pe care nu le avem, despre care credem că dacă vom fi în posesia lor vom fi foarte fericiţi. E nevoie de educaţie, pentru că nimeni nu ne creşte cu această atitudine în care să fii mândru de ce ai… întreaga cultură românească are nevoie de educaţie.”
“E esenţial să avem cel puţin o zi în care întreaga noastră energie să se ducă către relaţia de cuplu”, a declarat Gáspár György.
Acesta a sublinait faptul că românii au o teamă foarte mare de intimitate, din cauza felului în care am fost crescuţi. “Noi suntem generaţia care va trebui să readucem intimitatea la vedere şi să îndrăznim să o sărbătorim.”
Gáspár György ne-a adus cartea “Spaţiul dintre noi”, o carte despre locul în care ne clădim iubirea. Studiile recente arată că oamenii care au relaţii de calitate au un nivel de fericire crescut, şi trăiesc cu 4 pâna la 8 ani mai mult. Românilor le este teamă de intimitate şi au un deficit foarte mare la capitolul comunicare, spune terapeutul. “Nu ştim cum să ne exprimăm, cum să verbalizăm astfel încât să păstrăm conexiunile interpersonale fără să ne distanţăm foarte mari. Oamenii decât să poarte o serie de conversaţii dificile, mai degrabă nu vorbesc, atunci se însigurează, atunci distanţa dintre ei devine din ce în ce mai mare”.
Gáspár György spune că mintea umană iubeşte foarte mult călătoriile şi dacă nu rămâne în prezent să vadă faptele concrete se duce în trecut sau în viitor şi construieşte poveşti negative. “Mintea unui om obişnuit produce zilnic între 12 mii şi 60 de mii de gânduri. 80% au un conţinut negativ, 85% nu vor deveni niciodată realitate, iar 95% se repetă, asta înseamnă că fricile noastre sunt centrate pe aceleaşi subiecte.
Oamenii au frica de a nu fi respectaţi, de a nu fi valorizaţi pentru ceea ce sunt. “Relaţia de cuplu este o repunere în scenă a copilăriei, experienţele noastre negative pe care le-am depozitat în memoria inconştientă ies la suprafaţă în relaţiile adulte şi ne întâlnim cu toţi demonii de care am fugit pe parcursul copilăriei şi începem să proiectăm asupra partenerilor trăsăturilor îngrijitorilor care ne-au crescut. Suntm ferm convinşi că celălalt este inamicul nostru cel mai mare. Nimeni nu se poate vindeca de unul singur. Fiinţa umană se naşte dintr-o relaţie, este rănită într-o relaţie şi se poate vindeca printr-o relaţie”.
Nu infidelitatea este cauza despărţilor în societatea actuală, ci distanţarea emoţională, partenerii nu mai împărtăşesc ce se întâmplă în universul lor. “Suferinţa trăită în singurătate este sfâşietoare, însă suferinţa trăită în prezenţa unei persoane de încredere este vindecătoare”.
Românii vin din ce în ce mai mult la psiholog, vin pentru că nu ştiu cum să se raporteze la cei dragi, vin partenerii de cuplu, dar şi foarte mulţi părinţi.
Oamenii nu ştiu să comunice într-o manieră înţeleaptă, de multe ori există un dublu monolog, trebuie să înveţe să se certe într-o manieră inteligentă. “Relaţia este cel mai important lucru dintr-o viaţă”, a spus terapeutul.