Thrive

Lavinia Ţânculescu, doctor în psihologie – “Dacă ai un program, o rutină interioară, atunci ce se întâmplă în exterior nu te afectează atât de mult”

Lavinia Ţânculescu, doctor în psihologie şi consultant senior în domeniul capitalului uman, a vorbit în matinalul Magic Start despre echilibrul muncă-viaţă în contextul pandemiei de coronavirus.

Am aflat cum putem rămâne concentraţi pe task-urile de muncă, dar, în acelaşi timp, să nu neglijăm nici familia şi să putem profita de acest timp care ne ţine mai aproape de cei dragi.

E vremea în care ne evaluăm pe noi şi relaţiile noastre, iar acum este momentul în care să ne stabilim priorităţile.

În aceste zile de izolare putem vedea dacă suntem bine cu noi înşine, în singurătate, spune Lavinia Ţânculescu, care a subliniat că nu avem o disciplină cu noi înşine. “Vedem impactul lipsei de cadru, de reguli, în care am fost până la momentul acesta, bucurându-ne de sentimentul că lipsa de disciplină e ceea ce ne-ar putea provoca plăceri.”

“E vorba de regulile noastre interioare. Dacă ai un program, o rutină interioară, atunci ce se întâmplă în exterior nu te afectează atât de mult. Continui cu viaţa ta, îţi faci program. Poţi interacţiona cu oamenii şi altfel.”

Lavinia Ţânculescu recomandă să manifestăm moderaţie în relaţia cu social media, iar cei care îşi petrec de obicei mult timp pe aceste platforme ar putea intra într-un fel de sevraj daca renunţa acum brusc. Această perioadă ne oferă “un exerciţiu foarte bun de maturizare, îţi confrunţi şi fricile, panicile, demonii interiori.”

Copiii nu aveau timp să se joace până acum câteva zile, fiind implicaţi în numeroase activităţi, şi aşa suntem şi noi, adulţii, care eram tot timpul în priză.

Lavinia Ţânculescu a declarat că aşa cum în viaţa profesională avem nişte responsabilităţi, un program, o disciplină, acest lucru ar trebui să se întâmple şi în viaţa personală. “Să îţi propui nişte lucruri clare, să ai un plan. Ar fi bine să avem mici task-uri. Timpul trebuie ocupat într-o manieră plăcută şi obligatorie.”

“E foarte importat să îţi faci un program. După ce se va termina cu claustrarea va trebui să continui să fii şeful tău. Viaţa profesională înseamnă 8 ore pe zi, dar viaţa personală înseamnă familie, dar şi 2-3 ore pentru noi.”