În această perioadă, veniturile sunt mai mici, unele au fost ajustate, sunt contracte suspendate, însă, cu toate acestea, 1 din români a reuşit să pună nişte bani deoparte, deşi produsele sunt mai scumpe acum, din cauza restricţiilor.
Anamaria Ciuhuţă spune că “trebuie să ne organizăm banii, să fim limitaţi şi cumpătaţi şi cred că perioada de izolare ne-a dat cumva o lecţie si ne-a învăţat că nu avem nevoie de chiar atât de multe lucruri. Familiile cu copii s-au reorganizat, au început să gătească, şi-au dat seama că nu e atât de greu, au implicat şi copiii.”
Consultantul financiar susţine că în România se cheltuie mulţi bani pe mâncare, iar acum românii au reuşit să economisească pentru că si-au făcut un meniu pe mai multe zile, nu au mai dat banii pe bonă, la after.
Oamenii bogaţi au nişte secrete şi câteva reguli de la care nu se abat. “Una dintre ele este să pună în primul rând bani deoparte şi din ce rămâne cheltuiesc şi ajustez cheltuilele la nivelul banilor care îmi rămân’.
Diferenţa faţă de alte crize este că acum au fost afectate foarte multe domenii de activitate.
Anamaria Ciuhuţă a declarat în Maic Start că ar trebui să avem puşi deoparte bani pentru 3-6 luni şi aceia sunt banii de care nu ne atingem. “Această criză ne-a dat totul peste cap, nu am fost pregătiţi pentru ea, ţările nu sunt pregătite.”
În plus, trebuie să avem un obiectiv realist, să strângem nişte bani după ce am stabilit o listă de nevoi. “Poţi fi fericit fără să dai bani pe diverse lucruri.”
Trainerul de educaţie financiară spune că genul acesta de criză se poate repeta, iar noi trebuie să ne adaptăm, să găsim altceva.
Thrive Global România a calculat şi ne îndeamnă să strângem 18 lei pe zi, adică 125 lei pe săptămână, 500 de lei pe lună, 6000 de lei pe an.