“Problema îşi are rădăcina în copilărie. Teama de respingere este o teamă pe care o învăţăm în mediul social, în familie, în şcoală, în relaţiile cu prietenii. În primii ani de viaţă experimentăm mai multe temeri, printre care şi teama de respingere. Dacă ajungem să experimentăm evenimente care favorizează respingerea căpătăm o sensibilitate la respingere.”, a declarat terapeutul.
“Ca să putem avea o competiţie loială ar trebui să ne uităm spre noi înşine şi să vedem care sunt atuurile noastre şi pe acelea să le scoatem în faţă. Iar dacă sunt prea puţine să pornim la construirea unora noi. Nu suntem perfecţi, dar avem posibilitatea de a ne îmbunătăţi în fiecare zi.”
Terapeutul ne recomandă să transformăm defectele în calităţi, antrenându-ne în fiecare zi. În viaţa de cuplu ne putem antrena unul pe altul prin comunicare, dând acces la emoţiile pe care le simţim şi astfel devenim parteneri.
Unii dintre noi purtăm măşti şi jucăm rolul de parteneri perfecţi, însă emoţional este un efort foarte mare.
Când obosim să purtăm măşti, e momentul să ne orientăm către noi înşine şi să acceptăm faptul că avem defecte. “Vindecarea vine din interior, când facem pace cu interiorul, când desluşim care a fost primul moment, şi al doilea şi al treilea în care am fost respinşi, iar interiorul devine atunci mult mai echilibrat”, a mai spus terapeutul.