One World Romania #13. A șaptea zi

Evenimentul special al celei de-a șaptea zile de festival constă în cursul-concert intitulat „În căutarea demnității”, care va fi susținut de Gelu Duminică, împreună cu taraful condus de Marian Mexicanul, la Verde Stop Arena, de la ora 21.00.

În alte locații, vom urmări „Un film dramatic” - despre educație și incluziune - în prezența protagonistului David Pop, sau vom viziona „Mișcările unui munte din apropiere”, următorul film din competiția internațională, de asemenea în prezența unui invitat special: regizorul Sebastian Brameshuber.

De la ora 19.30, la Verde Stop Arena, proiectăm două filme despre artiști prin prisma cărora se evidențiază, printre altele, modul în care cultura romă a fost marcată de marginalizarea de care a suferit dintotdeauna comunitatea: „Django Reinhardt” și „A fi țigan”. Apoi, de la ora 21.00, profesorul universitar și activistul rom Gelu Duminică ne provoacă să analizăm contribuția persoanelor rome la dezvoltarea folclorului românesc în cadrul performance-ului „În căutarea demnității”. Acesta va îmbina informațiile despre istoria și cultura romilor cu muzica unui taraf care va cânta live pe scenă. Taraful prezent va fi condus de acordeonistul Marian Mexicanu.

Competiția internațională „Mișcările unui munte din apropiere” - Manasia Hub, ora 20.15

Autodidact și independent, Cliff este un nigerian stabilit de câțiva ani în Austria. În liniștea și pacea izolării aproximative în care muncește, bărbatul pare să fie adeptul unui ritual zilnic: dezasamblează mașini vechi, le recondiționează sau le vinde componentele încă utilizabile, din când în când gătește în aer liber și se întâlnește cu posibili clienți. La prima vedere, filmul lui Sebastian Brameshuber nu pare să aibă vreo miză militantă sau să țintească vreun discurs angajat, însă critica socială există și e decelabilă între straturile de cotidian aparent banal prin care jalonează protagonistul său. Subtil, din relațiile cu ceilalți și câteva frânturi de conversație, putem întrezări semne de intoleranță, neîncredere sau chiar rasism, toate mascate sub deghizamentul bunelor intenții. Proiecția se va desfășura în prezența regizorului Sebastian Brameshuber.

Recomandările zilei „Un film dramatic” - Cinema Elvire Popesco, ora 20.30

Ce înseamnă actul de a filma pentru generațiile crescute cu camerele foto ale telefoanelor și cu canalele online? Pe parcursul a patru ani, Éric Baudelaire a ținut un curs de film cu elevii unei școli gimnaziale din Saint-Denis, o suburbie a Parisului, de când copiii aveau 11 ani și până au împlinit 15, lăsându-le libertatea de a-și exprima individualitățile. Li s-au pus la dispoziție camere de filmat și, lucrând împreună, au realizat în cele din urmă un film colectiv ai cărui autori și subiecți sunt chiar ei. S-au filmat în mediile lor - atât la școală, cât și acasă -, chestionând intuitiv și foarte deschis nu doar actul de a filma, ci și probleme ca rasismul, imigrația sau propriul loc în lume. „Un film dramatic” face parte din secțiunea „Trendsetters”, dedicată unor cineaști care mânuiesc cu o remarcabilă îndemânare limbajul artei pe care o exersează și care o împing neîncetat spre noi teritorii. Proiecția se va desfășura în prezența unuia dintre protagoniști, David Pop.

„Căutându-l pe Gilles Caron” - Mercato Kultur, ora 21.00

La începutul anilor ’70, fotograful francez Gilles Caron dispare brusc în timpul unei misiuni jurnalistice în Cambodgia, lăsând în urmă doar niște obiecte din camera de hotel, câteva negative și un mister care nu va fi elucidat niciodată. Regizoarea Mariana Otero - membră a juriului internațional OWR13 - se apleacă asupra muncii lui, câteva mii de fotografii, serii de negative ce recompun evenimente esențiale din istoria secolului al XX-lea: Războiul de Șase Zile, ardentul mai ’68, conflictele din Irlanda de Nord sau războiul din Vietnam. În fond, filmul e și un demers intim, un traseu de-a lungul căruia cineasta întreține în permanență un dialog cu fotograful dispărut, care îi evocă figura maternă, smulsă din sânul familiei la fel de brutal cum a fost smuls Gilles Caron din istoria lui personală.

Locația zilei Cinema Muzeul Țăranului

Cinema Muzeul Țăranului, membru al rețelei Europa Cinemas, prezintă cu predilecție filme europene semnate de importanți autori contemporani, dar și producții din diferite colțuri ale lumii remarcate în circuitul festivalier. O atenție aparte este oferită filmelor românești, pentru care sunt organizate sesiuni speciale de întrebări și răspunsuri cu realizatorii. De asemenea, cinematograful găzduiește valoroase festivaluri autohtone, devenind astfel o platformă importantă de dialog cu invitații speciali din industria cinematografică mondială.