Magic News

Interviu cu Christopher Nolan, regizorul filmului „Tenet”

Distribuit din 18 septembrie în cinematografe, noul film al lui Christopher Nolan (Inception, Memento, Dunkirk, trilogia The Dark Knight) este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice ale anului, mai ales că a trebuit finalizat în condițiile declanșării pandemiei.

Începând de la Memento, multe din filmele tale au ca element central timpul și felul în care el influențează povestea din filmul respectiv, iar Tenet nu face excepție. Ce te face să fii atât de preocupat de noțiunea timpului?

Îmi place să spun că am trăit toata viața în timp, sunt fascinat de curgerea timpului. În ce priveste meseria mea și filmele mele, dintotdeauna am găsit interesantă relația dintre actiunea de a urmări un film și felul în care filmele funcționează, conceptul de timp reflectat în ele și felul cum se raportează acțiunea filmelor la firul timpului. Pentru mine, poveștile care explorează într-un fel sau altul relația dintre felul în care percepem noi timpul în viața noastră de zi cu zi și felul în care percepem trecerea timpului într-un cinematograf în vreme ce urmărim un film au fost dintotdeauna un punct de plecare fascinant. Cred că cei care mi-au urmărit filmele începând de la Memento vor percepe Tenet ca pe un fel de apoteoză a unora dintre ideile pe care le-am explorat în cariera mea. Într-un fel, în Tenet aduc în plan literal, al realității fizice, concrete, lucruri pe care le reflectăm structural sau metaforic în filmele precedente. 

Emma Thomas spunea că Tenet este pentru filmul de spionaj ceea ce Inception este pentru ‘heist movies’. Ne poți spune câte ceva despre pasiunea ta pentru genul filmului de spionaj și despre felul cum Tenet îl duce la nivelul următor?

Întotdeauna am fost atras de proiecte care combină genuri sau care forțează ori provoacă interpretarea genurilor clasice. De mult voiam să fac un film de spionaj, dar am știut mereu că n-o sa fiu defel interesat să fac un film în stilul celor pe care le vedeam in tinerețe. Am vrut să găsesc o cale de a re-energiza genul pentru public, am vrut să le dau spectatorilor un motiv să privească temele recurente ale acestui gen într-o lumină nouă, proaspătă, așa cum am facut pentru ‘heist movies’ în Inception, când am plasat acțiunea în lumea viselor. Practic am luat clișeele unui gen și le-am aplicat unui set diferit de idei.

Citeste continuarea aici: https://cinemap.ro/stire/2087/tenet-interviu-cu-christopher-nolan