Când și de ce să apelezi la un coach pentru adolescenți

Mindsetul și emoțiile unui adolescent sunt provocări mai mari chiar decât matematica sau temele de casă.

E simplu să înțelegi de ce. Felul în care un copil percepe viața în acești ani formatori poate deveni modelul la care se va raporta toată viața. În continuare, îți voi explica în ce fel poate fi  de folos lucrul cu un coach pentru dezvoltare personală. 

Dacă adolescentul tău se duce la sport, are un antrenor. Dacă mănâncă sănătos, e pentru că tu sau el/ea se preocupă de asta.  Dacă dezvoltă  o formă de exprimare artistică, are un profesor, mentor sau ceva similar, fie și modele online. Dar… de mindsetul și emoțiile sale, cine se ocupă? Profesionist, zic.

Am lucrat cu un adolescent atât de stresat, încât refuza să mai mănânce. Am avut două întâlniri în care l-am ascultat fără să judec, fără să critic și fără să-i dau vreun sfat. Am ascultat cu atenție și prezență. L-am ghidat cu iubire și încredere. Și-a găsit răspunsurile și puterile interioare, sursele stresului și rezolvările. A dispărut problema cea mare, de care nici nu era conștient. Asta face coachingul. Rezolvă provocările de acum, cu efecte pentru viitor. Uneori, e suficientă o singura întălnire, alteori câteva, dar mereu cu efecte rapide și stabile.


La fel ca noi toți, adolescenții au propriile provocări 


Poate că adolescentul tău tocmai te anunță că activitatea pe care o practica, cu succes și pasiune, de mulți ani, nu-i mai aduce împlinire, bucurie, sens. Poate a slăbit prea mult sau, dimpotrivă, a pus multe kilograme în plus. Poate refuză să mai meargă la școală. Și tot așa…

Dacă-i propui să mergeți la psihoterapeut, este posibil să te lovești de un refuz, exprimat ca „nu sunt nebun”. Din păcate, încă planează această suspiciune asupra psihoterapiei. Că te duci la psiholog dacă ești nebun, defect, nefuncțional sau ceva pe aproape. În realitate, există terapeuți grozavi care tratează clienții ca pe oameni întregi, sănătoși, în evoluție, cu provocări și probleme pentru care caută rezolvare (ca majoritatea dintre noi).

Iar dacă vrei, totuși, un sprijin adaptat cerințelor, nevoilor și visurilor copilului tău adolescent, cred că e necesar să te raportezi la propriile sale repere. Adică la faptul că își dorește pe cineva care îl vede responsabil (conform legislației române, minorul, de la 14 ani, are capacitate de exercițiu restrânsă, iar de la 16 ani poate fi angajat legal. Dar nici măcar nu despre aste e vorba aici), sănătos mental și unic. 


Te invit să te întorci, emoțional, în timp în adolescența ta


Cât de adevărat e că simțeai că totul e posibil pentru tine? Că părinții tăi nu pricep nimic, că nu te văd așa cum ești? Că oportunitățile, variantele și opțiunile sunt infinite? Că ai ceva de spus, de arătat, de exprimat în lumea asta?


Ei bine, pentru ei e la fel. Și dacă tu, eu, noi, nu am avut ocazia să avem pe cineva alături care să creadă în acest potențial infinit, pentru ei poate fi diferit. 
Coachingul este internetul în dezvoltarea personală. Evoluția neașteptată, magică uneori. Cauți un răspuns și îl găsești instantaneu. Sau îl cauți ore întregi și… uneori  nu reușești să dai de el. Pare că se înfundă acolo căutarea. Dar mâine, când deschizi computerul, îți apar o știre, un articol, o ofertă care îți răspund perfect la întrebare.

În concluzie, îți recomand coachingul profesionist dacă ai un copil adolescent, stresat de ritmul halucinant de învățare de la școală, de bullying sau dacă remarci probleme de nutriție, relaționare, revoltă. Propune-i să găsească răspunsurile ghidat de un coach și testează, la nevoie, mai mulți coachi. Sigur va găsi pe cineva cu care să rezoneze. Apoi, bucurați-vă de experiență și de rezultate.

Spor la probleme rezolvate!