Actorul Cuzin Toma aduce în satul natal festivalul de artă „Film în sat”

Festivalul „Film în sat” se desfăşoară în acest weekend la Peștișani, județul Gorj, locul în care s-a născut actorul Cuzin Toma.

Proiectul ambițios dezvoltat de asociația culturală „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poți și tu” îi aduce în mijlocul naturii pe pasionații de film, teatru, muzică, dans, alături de îndrăgiți actori și profesioniști din cinematografia românească.

Publicul are șansa să se întâlnească cu actorii filmelor și să intre în dialog cu aceștia. Astfel, prima proiecție a festivalului va fi ce a lungmetrajului Și atunci, ce e libertatea?.

Imediat după, publicul este invitat la o discuție la care va participa unul dintre actorii filmului, Cuzin Toma, interpretul lui Culai în filmul regizat de Andrei Zincă.

Tot în prima seară, la finalul proiecției filmului #dogpoopgirl, în regia lui Andrei Huțuleac, actorii Andreea Grămoșteanu și Tudor Istodor vor împărtăși publicului informații prețioase despre frumoasa lume a cinematografiei. O altă discuție este cea dedicată filmului Complet Necunoscuți. La finalul proiecției, publicul îi va întâlni pe regizorul Octavian Strunilă și pe actrița Andreea Grămoșteanu. Toate discuțiile vor fi moderate de Irina-Margareta Nistor, curatorul festivalului. Criticul de film a pregătit și câteva surprize pentru oaspeți: retrospective ale filmului românesc de scurtmetraj, dar și o selecție a filmelor de animație realizate de Ion Popescu Gopo.

„Festivalul vine cu o șansă uriașă pentru foarte mulți copii: accesul la cultură. Când spun cultură, cuprind tot. Artă, istorie, știință. Căci filmul este acea ramura artistica ce unește tot ceea ce ține de identitatea unui popor. Tradiții, obiceiuri, istorie. Pe toate le veți întâlni la Peștișani. Filmul este memoria noastră colectivă”, declară Cuzin Toma, actor și președintele festivalului de artă „Film în sat”.

Festivalul este dedicat tuturor vârstelor, cu activăți potrivite pentru toți participanții. Astfel, părinții le pot oferi copiilor oportunitatea de a învața lucruri noi și de a își descoperi o nouă pasiune la atelierele de teatru și de percuție.

Din programul zilei de sâmbătă, amintim următoarele ateliere:

• Două ateliere de teatru pentru copii susținute de Școala Teatru de Artă – pentru grupele de vârstă 08-14 ani, respectiv 16-18 ani;

• Atelier de percuție pentru copii susținut de Mihai Axinte - grupa de vârstă 08-14 ani.

Programul complet al tuturor proiecțiilor de film și al activitățiilor culturale este disponibil https://www.filminsat.ro/program.