Reţetele franţuzeşti nu lasă pe nimen indiferent deoarece sunt bogate în culori, texturi și au în spate câte o poveste. Cultura de de a mânca bine a fost ridicată la rangul de artă de francezi, iar rafinata gastronomie franceză face parte din Patrimoniu Mondial UNESCO din 2010.
De Ziua Naţională a Franţei îţi propunem o călătorie culinară în jurul mâncărurilor tradiționale franceze.
Circuitul nostru culinar începe în jurul secolului al XVI-lea. Imaginează-ţi un fel de mâncare populară larg răspândită în Europa, mai ales în țările germanice. Quiche Lorraine este o plăcintă destul de simplă, formată dintr-un aluat făcut din făină, ouă și unt și o umplutură din smântână proaspătă. Escoffier i-a conferit reţetei noblețe adăugând bucăți de slănină și brânză la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, este o mâncare ușor de luat la picnic şi se savurează alături de un pahar de vin.
Printre deserturile tipice franceze, crème brûlée este un adevărat reper. La fel ca multe dintre mâncărurile franceze, este rezultatul influențelor engleze și spaniole. Cel mai probabil varianta lui François Massialot, bucătar regal, este cea pe care vei avea ocazia să o guşti la sfârșitul mesei. Reteta poate fi aromatizată cu busuioc, lavandă sau fructe pentru fanii noii bucătării.
După cum îi arată şi numele, Boeuf Burguignon amintește de regiunea și de vinul produs acolo, unul dintre ingredientele-cheie ale acestui preparat. Tradiția spune că se mănâncă în familie, nu doar pentru că această tocană este bogată în ingrediente, ci și pentru că este nevoie de timp pentru a o găti. Astăzi este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri tradiționale franceze.
Ajungem în Provence care ne oferă celebrul său ratatouille: o mâncare simplă, colorată și aromată, un preparat care te cucereşte cu gustul său şi care merge de minune cu un pahar de vin rece. Este perfect pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau care adoră pur şi simplu legumele.
Legenda spune că una dintre surorile Tatin a uitat aluatul pentru plăcinta ei cu mere când a pus preparatul la cuptor și apoi, în grabă, l-a adăugat după aceea înainte de a-l răsturna pe un vas, ca să arate mai bine. Tarte Tatin, acest desert franţuzesc celebru, este ca o mică bijuterie datorită delicateții şi aspectului său.
Pentru a gusta celebrele clătite de hrișcă sau de grâu călătorim spre Bretagne. Denumite galettes, crepes sau krampouez, în funcţie de compoziţia aluatului, aceste clătite vin în variante dulci sau sărate, cu o gamă largă de toppinguri. Le vei găsi în meniul restaurantelor din Franţa la prânz și cină sau le poţi savura în mers când te plimbi pe străduţe pitoreşti.
Iar toate aceste mâncăruri se savurează pe îndelete alături de un pahar de vin produs în podgoriile din Alsacia, Valea Loarei sau Bordeaux, şampanie, ideală lângă aperitive sau la desert, sau cidrul fabricat în Normandia, cele mai pupulare băuturi din Franţa.