Beneficiile terapiei cu aerosoli marini

Plimbările la malul mării, la răsărit sau la apus, sunt mai mult decât terapie emoțională: sunt balsam pentru sistemul nostru respirator.

Recent, am fost la Eforie Nord la petrecerea de lansare a Bacolux Koralio, un hotel de patru stele cu design minimalist, inspirat de natură, situat aproape de plajă. Aveam o răgușeală de care nu reușeam să scap, pe care o bănuiam consecință a timpului petrecut în bătaia aerului condiționat. Însă nu m-am gândit la asta mult timp, pentru că mai toți suferim într-o măsură sau alta din cauza aerului rece și a diferențelor de temperatură la care ne expunem atunci când părăsim biroul rece și mergem prin caniculă. Însă după un weekend la malul mării, în care m-am bucurat de plajă și m-am plimbat cu nostalgie prin stațiunea care pare că a înghețat în timp, undeva prin anii ’90, când am revenit în București am constatat că aveam vocea mult mai limpede. Și mi-am dat seama că la ameliorarea vocii a contribuit cura de aerosoli pe care am făcut-o timp de câteva zile.  

Puterea tămăduitoare a aerosolilor

Respirarea aerului marin, umed și încărcat cu sare ajută la dizolvarea și eliminarea secrețiilor bronșice și nazale, pentru că sarea este un antiseptic natural. “Aerosolii sunt o forma de terapie foarte veche, fiind cunoscută în primul rând de vestitul medic al antichitătii, Hipocrate, apoi de nu mai puțin celebrii: Celsus, Pliniu și Galen, care recomandau pentru inhalații aerul din preajma Vezuviului, care conținea sulf. Termele romane erau folosite și in acest scop. Asa se tratau în antichitate și în Evul Mediu  diferite boli pulmonare cronice. Terapia prin inhalații cu ape sulfuroase este indicată în afecțiuni respiratorii și ORL pentru efectele antiinflamatorii, antiseptice și desenzibilizante asupra mucoasei căilor aeriene superioare și traheo-bronșice, cu eliminarea secrețiilor. Sunt indicate inhalațiile și pulverizațiile individuale sau colective la bolnavii cu BPOC, astm bronșic, sinuzite sau rinite alergice” spune Carmen Oproiu, medic balneolog în cadrul bazelor de tratament Herculum Spa.

De asemenea, cura heliomarină întărește imunitatea și tonifică aparatul respirator, stimulează răspunsul organismului în fața alergenilor, stimulând producția de cortizol (un hormon care scade inflamațiile mucoasei nazale si bronșice). Prin expunerea la aerosoli, mucoasele se regenerează, iar organismul menține un nivel optim de cortizol pentru a lupta împotriva alergenilor din viața de zi cu zi. Drept urmare, e recomandată și persoanelor care suferă de alergii și de astm. Terapia cu aerosoli se bazează pe inhalarea vaporilor și a fost folosită pentru prima oară pentru tratarea astmului, în anul 1929, în Anglia și de atunci a câștigat din ce în ce mai multă popularitate. Mai mult, briza reconfortantă a mării ne armonizează procesele cerebrale și ne limpezește mintea și gândurile.

Cum se face cura heliomarină

Dacă ajungi la mare și vrei să beneficiezi de puterea tămăduitoare a aerosolilor marini, trebuie să știi că aceștia se găsesc acolo unde se sparg valurile, în special zona digurilor. Se recomandă să respiri aerul sărat dimineața, începând cu ora răsăritului. Și seara se pot face cure de aerosoli, însă la apusul soarelui. O cură heliomarină ar trebui să dureze cel puțin o săptămână (și până la zece zile) pentru ca efectele sale să fie vizibile, dar și de durată. 

În cazul copiilor, după o cură cu aerosoli marini, pe lângă întărirea sistemului imunitar s-a observat o scădere a numărului de episoade de răceală, gripă și bronșite, pe care cei mici le fac anual. Aerosolii naturali sporesc imunitatea organismului și tratează afecțiunile respiratorii, deoarece conțin clorură de sodiu, iod, brom, magneziu și calciu, iar terapia cu aerosoli are la bază inhalarea vaporilor sărați.

Curele de aerosoli se pot face și în saline, însă în această situație sunt recomandate sesiuni de câte 4 ore, repetate zilnic pentru cel puțin 10 zile.

Alternativa: aerosolii artificiali

Dacă nu poți să ajungi la mare și totuși dorești să-ți întărești sistemul respirator, poate post Covid sau în urma expunerii prelungite la aerul condiționat, poți beneficia de aerosolii artificiali. Aceștia pătrund în căile respiratorii prin diverse dispozitive (nebulizatoare) și conțin substanțe medicamentoase care ajută la tratarea bolilor respiratorii. Substanțele chimice folosite de cele mai multe ori sub formă de aerosoli sunt substanțe bronhodilatatoare și descongestionante precum epinefrină (adrenalină), efedrină, atropină și steroizi. Și antibioticele pot fi administrate sub formă de aerosoli, dacă medicul consideră că această metodă este eficientă în situația pacientului respectiv.

Dovezile din studiile clinice sugerează că, atunci când sunt utilizate cu tehnica adecvată, dispozitivele sunt la fel de eficiente precum aerosolii naturali, însă parcă tot mai frumos e să te plimbi la malul mării, să respiri adânc și să îți limpezești mintea.