Fenomenul de bullying este din ce în ce mai prezent în mediul școlar sau în diverse comunități. Pentru noi, adulții, este la îndemână să verbalizăm atunci când suntem agresați și să ne apărăm, însă chiar și în cazul nostru pot exista situații în care totul devine apăsător și dificil de gestionat. În cazul celor mici, lucrurile stau total diferit. Din teamă, de rușine sau crezând că se pot descurca singuri, micuții noștri s-ar putea să nu ne comunice când sunt agresați. Însă orice părinte atent poate depista anumite semnale la nivel fizic sau comportamental care indică prezența bullying-ului.
Iată ce semne trebuie să urmărești la copilul tău pentru a depista dacă cel mic este sau nu victima bullying-ului:
Dureri frecvente de cap și de stomac
Durerile de cap și de stomac sunt manifestări fizice comune ale stresului și anxietății asociate cu semnele de agresiune (bullying). Este foarte important să acordăm atenție simptomelor atipice pe care cei mici le acuză. Dacă, dintr-o dată, copilul tău spune că îl doare capul, stomacul sau burtica, dacă vezi că are probleme cu tranzitul intestinal, iar acest comportament se repetă și cauza nu pare a fi una medicală, ia în considerare și faptul că s-ar putea să poarte un stres prea mare pe umerii săi, iar acest stres ar putea fi, din păcate, bullying-ul. Dacă aceste simptome apar înainte de a pleca la școală, e indicat cu atât mai mult să afli mai multe.
Apar probleme cu somnul
Dacă un copil este agitat sau îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla a doua zi la școală sau în altă parte, cel mai probabil ar putea să aibă dificultăți la adormire, un somn agitat, anxietate pe parcursul nopții sau chiar coșmaruri. Dacă aceste probleme nu sunt evidente (nu strigă după părinți noaptea, nu se trezește brusc sau nu are probleme la adormire) și, totuși, pare mai obosit la micul dejun sau pur și simplu e mai apatic decât de obicei, acestea ar putea fi semne că are probleme cu somnul. Epuizarea poate apărea și în alte moduri, ca de exemplu incapacitatea de a se concentra sau de a menține o igienă adecvată.
Este mai trist și mai apatic decât de obicei
Aici mă refer nu doar la tristețe, ci și la capricii care apar brusc. De asemenea, ar putea fi ușor de observat și comportamente precum plânsul frecvent, frustrările dese și lipsa de motivație. O mare parte a acestui comportament derivă din faptul că micuțul nu îți spune ce îl apasă și ține totul în el, simțind o foarte mare presiune.
Observi o scădere a imaginii și stimei de sine
Pentru că bullying-ul verbal este foarte răspândit, dacă observi că cel mic începe să spună sau să creadă despre el lucruri pe care nu le spunea/credea înainte – de exemplu „sunt prost”, „nu mă descurc”, „nu mă duce capul”, e cazul să iei măsuri. Pentru că, în momentul în care sunt agresați verbal sau fizic, copiii simt o mare umilire și le scade încrederea în ei, dar și stima și imaginea despre sine.
Începe să agreseze alți copii
Un bully (agresor), a fost sau este, cel mai probabil, agresat la rândul său. Copiii agresori imită foarte bine comportamentele de agresivitate de care au parte, cel mai des... acasă. Cu toate acestea, ei pot deveni agresori chiar și în cercul de prieteni sau colegi, dacă la rândul lor sunt și victime în anumite momente. Acesta este un semnal de alarmă foarte serios care este adesea și o consecință naturală a hărțuirii. Victimele pot începe să devină agresive cu frații sau prietenii mai „slabi”, precum și cu părinții lor.
Scăderea notelor și lipsa interesului pentru școală
Adesea, copiilor care sunt hărțuiți le este greu să se concentreze pe temele școlare. Prin urmare, ei pot ajunge să își piardă interesul pentru toate activitățile care țin de școală sau pot avea probleme de concentrare. Fiți atenți la semne precum refuzul de a merge la școală, o scădere bruscă a performanței școlare, certuri cu colegii, profesorii, scăderea notei la purtare.
Pierderea bucuriei și a interesului pentru activitățile care îi făceau plăcere
A sări peste activitățile școlare sau a pretinde că activitățile obișnuite sunt „anulate” (a minți) poate indica faptul că cel mic este agresat. Este important să încercați să înțelegeți de ce copilul își pierde interesul pentru un sport, hobby sau activitate preferată. Abaterea de la rutina lor obișnuită este de obicei un indiciu că ceva nu este în regulă.
Ce poți face
Tu, ca părinte, ești stâlpul copilului tău. Ești baza de siguranță și rampa de lansare a micuțului tău. Tu, prin afecțiunea, timpul și atenția ta, prin a-l învăța să spună „nu” și să impună, dar să și respecte limite, îi oferi încredere în el, îi clădești stima de sine, îl înveți să aibă grijă de el și să nu lase pe nimeni să-l trateze disprețuitor. Dacă cel mic percepe spațiul de acasă ca fiind unul sigur, dacă știe că nu va fi judecat, pedepsit sau certat pentru ceea ce a făcut, dacă e obișnuit să comunice cu tine, el va ști să spună acasă că se întâmplă ceva la școală.
Așadar, pentru a putea afla cât mai repede dacă cel mic este victima unei agresiuni, ai grijă să împlinești toate aceste nevoi ale copilului. Grija și atenția ta sunt cele mai bune instrumente împotriva bullying-ului!
Foto: Pexels