La ce să vă așteptați de la a zecea ediție Art Safari

Art Safari și-a redeschis porțile oficial astăzi

Ieri seară a avut loc un eveniment de deschidere a mult-așteptatului Art Safari, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București). Am explorat ambele pavilioane și am admirat opere de diferite stiluri artistice care merită văzute.

Una dintre cele mai interesante colecții din Pavilionul Românesc este arta distinctă a lui Lilian Theil, care prin intermediul colajului cu materiale textile, o tehnică rar întâlnită în arta plastică românească, transmite mesaje puternice.

Operele lui Ștefan Popescu, artist și explorator, ne trimit în călătorii prin minunata lume a Orientului Mijlociu sau ne îndeamnă imaginația să se joace prin peisaje maritime. Pe peretele uneia dintre încăperile cu exponatele pictorului Popescu sunt proiectate câteva rânduri din corespondența dintre el și G.M. Cantacuzino.

Tânărul artist vizual clujean Mihai Mureșan este atras de mediul urban. Artistul folosește fotografia pentru a-și imortaliza inspirația. El consideră că fotografia este o componentă esențială în pregătirea subiectelor sale. Mureșan creează piese la scală mică care, prin utilizarea unor forme surprinzătoare și a armoniei cromatice pentru a descrie natura, sugerează un spațiu melancolic.

Pavilionul Internațional găzduiește cele mai valoroase opere de artă de pe teritoriul României la momentul actual, colecția „Seeking Truth: The Art of John Constable”. Peisajele din natură ale lui Constable sunt expuse pentru prima oară la noi. Scopul său în pictură a fost de a transmite realitatea și splendoarea lumii naturale. Pentru a înțelege mai bine natura și pentru a o descrie cu acuratețe în picturile sale, a creat nenumărate schițe în aer liber. De asemenea, a manifestat un interes deosebit față de lucrările artiștilor peisagiști anteriori. Totodată, expoziția „Korean Beauty in Poster Art”, creată de artistul grafic Byoung-il Sun, ne apropie de cultura coreeană. Colecția de postere ilustrează frumusețea alfabetului coreean în diferite caligrafii, culori și emoții. Artistul însuși organizează ateliere de tipografie și caligrafie coreeană, în cadrul cărora participanții se vor putea familiariza cu alfabetul și cu tehnicile de caligrafie coreene.

La a doua ediție de anul acesta a evenimentului realizat de directoarea Ioana Ciocan, Art Safari reușește încă o dată să prezinte publicului românesc o varietate de stiluri, curente artistice, să apropie iubitorii de artă de artiști și să aducă opere inedite.

Palatul Dacia-România, situat în Centrul Vechi al Bucureștiului (strada Lipscani nr. 18-20), găzduiește Art Safari de joi, 23 septembrie, până duminică, 11 decembrie 2022, de la ora 12:00 la 1:00.

Tururile de noapte, care sunt experiențe de vizitare excepționale ce includ tururi ghidate ale expoziției, muzică live și prosecco, sunt programate în fiecare vineri și sâmbătă, de la ora 22:00 la 1:00. În plus, Art Safari oferă tururi tematice ghidate pe timp de zi, atât în limba engleză, cât și în limba franceză.

Biletele pot fi achiziționate atât online, cât și în persoană, de la fața locului.

Magic FM, Kiss FM și Rock FM sunt parteneri media Art Safari.

Foto: Roxana Neacșu