Liviu Tipuriță, regizor: „La Astra Film va fi prezent un star al documentarului internațional”

Nick Broomfield este invitatul special, anul acesta, la Festivalul Astra Film de la Sibiu

Liviu Tipuriță este regizor britanic, de originine română, născut la Sibiu. Nominalizat la BAFTA și câștigător al peste 20 de premii internaționale majore. Liviu a făcut documentare pentru BBC, Channel 4, ITV, CNN, Arte. Este singurul regizor de origine română intervievat de Oprah Winfrey. 

 Anul acesta, Liviu va găzdui, în cadrul festivalului Astra Film, dialogurile „O viață în documentare – Maeștri”.  Publicul și realizatorii de film vor avea șansa să întâlnească și să intre în dialog cu cei mai faimoși regizori de documentar din lume. Festivalul Astra Film va avea loc între 9 și 16 octombrie, la Sibiu și va prezenta o selecție a celor mai noi și valoroase creații în filmul documentar românesc al momentului. Cele 17 filme non-ficțiune alcătuiesc un tablou al României reale, iar organizatorii Astra Film vor face nominalizări directe pentru European Film Awards, din rândul filmelor premiate. Festivalul îl are invitat pe regizorul britanic Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți documentariști din lume. De-a lungul a cinci decenii, Nick a regizat 35 de documentare și a câștigat premii internaționale prestigioase, precum BAFTA, Sundance, Peabody, premiul Societății de Televiziune, premiul John Grierson Award și premiul Robert Flaherty. 


Nick Broomfield

Filmele lui Nick Broomfield investighează celebrități de prim rang, precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie și Tupac, politicieni precum Margaret Thatcher și Sarah Palin, faimoasa proxenetă a Hollywood-ului, Heidi Fleiss și ucigași în serie cum Aileen Wournos sau Grim Sleeper. De asemenea, a realizat documentare pe teme delicate care includ copii din medii defavorizate, pedeapsa cu moartea sau prostituția. 

Cu ce ocazie vine Nick Broomfield la Sibiu?

Nick este invitat special, anul acesta, la Festivalul Astra Film de la Sibiu. Voi lansa seria de evenimente live „O Viață În Documentar – Maeștri”. Seria își propune să celebreze arta documentarului, prin explorarea operei și filosofiei unor regizori de film legendari, care au avut o contribuție majoră în dezvoltarea acestei forme de film. În lumea filmului documentar sunt puține staruri internaționale, dar Nick Broomfield este, cu siguranță, un star de prima mărime. A făcut filme în Marea Britanie, Africa de Sud și Orientul mijlociu, dar majoritate documentarelor lui sunt realizate în America și au puterea de atracție și tensiunea dramatică a filmelor hollywoodiene de calitate.  

Nick vine pentru prima oară în România. Pe 13 octombrie, la ora 21:00, voi avea o discuție de 70 de minute cu el, pe scena sălii Talia din Sibiu, despre viața sa în documentar, despre filmele sale, după care vom deschide un dialog direct cu publicul din sală. Voi vorbi cu Nick despre deciziile, influențele și ideile care au format conceptele și tehnicile sale regizorale, dezvoltate pe parcursul unei cariere excepționale.

Discuția va fi precedată, la ora 19:00, de proiecția unuia din cele mai recente filme ale lui Nick, „Tatăl Meu și Eu”. Este cel mai personal film al lui, despre relația cu tatăl sau, fotograf și artist de excepție din Marea Britanie, ale cărui fotografii au devenit iconice. Nu cred că aș fi putut găsi o introducere mai bună pentru discuția mea cu Nick decât acest film în care Nick explorează originile familiei sale și rădăcinile lui ca artist. Felul în care s-a format ca regizor își are punctul de plecare în divergențele pe care le-a avut cu tatăl sau în ce privește abordarea estetică și filozofică a subiectelor de film/fotografie. 


Tatăl Meu și Eu

„Tatăl Meu și Eu” este cronica unei famili artistice și a unui întreg secol din istoria Marii Britanii și a Europei, pentru că mama lui Nick a fost refugiată de război din Cehia. Este un film captivant și emoționant. 

În zilele premergătoare discuției cu Nick, vor fi proiectate două dintre filmele lui marcante, care s-au bucurat de mare succes. „Tales of the Grim Sleeper/Povești ale adormitului sumbru” este o investigație fascinantă a cazului unui ucigaș în serie care a terorizat o zona săracă din Los Angeles, timp de peste 25 de ani. Este un film incendiar, în care Nick reușește o analiză extraordinară nu doar a poveștii acestui ucigaș, ci și a mentalității autorităților, poliției și a mass-media din LA.   


Tales of the Grim Sleeper 

Un alt film din această mini restrospectivă este „Marianne and Leonard – cuvinte de dragoste”, favoritul meu din creațiile din ultimii ani, ale lui Nick. Subiectul filmului este relația complicată și misterioasă a excepționalului muzician cu Marianne Ihlen, muza lui norvegiană. Este relația care a inspirat cântece celebre ale lui Cohen, precum So Long, Marianne și Bird on a Wire.

Marianne and Leonard – cuvinte de dragoste

Îmi place foarte mult acest film, pentru că spune o poveste emoționantă de dragoste, dar și povestea lui Leonard Cohen, omul care a reușit să facă depresia să pară seducătoare. Este un film despre creativitate și iubire, cu un final care lasă săli întregi de cinema cu ochii în lacrimi. Aceste două filme vor fi proiectate în serile de 11 și 12 octombrie, iar Nick va fi prezent după proiecții pentru a răspunde întrebărilor publicului. 

În ce constă originalitatea stilului lui Broomfield?

Nick Broomfield și-a început cariera în documentarul observațional, un gen de documentar în care regizorul se vrea un observator neutru al situației pe care o filmează. În timp, Nick și-a dezvoltat un stil propriu: apare în propriile documentare și interacționează cu subiecții. El știe bine că tehnica prin care regizorul intervine în situația pe care o filmează modifică inevitabil povestea. Cu toate acestea, Nick crede că este un mod mai onest de a face documentar decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. 


Nick Broomfield, în timpul filmării Tales of the Grim Sleeper

Nick include în filmele sale părți ale procesului de filmare pentru ca spectatorii să devină conștienți de interacțiunea realizator-subiect, pentru a decide singuri unde stă adevărul. Este un stil original, care a fost împrumutat și dezvoltat și de alți regizori, dintre care cel mai cunoscut este Michael Moore. 

Care este relația ta cu Festivalul Astra Film?

M-am născut și am crescut în Sibiu, apoi am pleca în Marea Britanie, unde m-am format ca regizor de film. Pentru mine, faptul că un festival de calibrul Astra Film se întâmplă la Sibiu înseamnă foarte mult. Am participat la Astra cu mai multe filme pe care le-am făcut de-a lungul anilor, filme care au luat și premii în acest festival. La câteva ediții am fost în juriul diferitelor secțiuni competitive ale festivalului și am ținut și masterclass-uri aici. 

Particip întotdeauna cu mare bucurie la acest festival pentru că are o selecție de filme internaționale de calitate, pentru că aduce la Sibiu realizatori de film de excepție și contribuie major la formarea unei noi generații de regizori de film. Faptul că acest festival există în România de trei decenii se datorează unui regizor sibian extraordinar, Dumitru Budrala, un vizionar, de mare tenacitate, care a dezvoltat fiecare ediție, transformând festivalul într-un un eveniment internațional major. 

Mi-aș fi dorit foarte mult ca Astra Film să fi existat atunci când eram la liceu în Sibiu și mă gândeam să studiez regia de film. Întreaga idee de a aduce la festival regizori de talia lui Nick Broomfield este pentru a da șansa realizatorilor de film și studenților care vin la festival să învețe de la cei mai buni din această industrie. A fost o oportunitate pe care eu nu am avut-o când locuiam la Sibiu dar, din fericire, o șansă pe care Astra Film o oferă cu mare generozitate, de ani buni. Pentru ediția următoare, a 30-a, sunt deja în discuție cu doi regizori câștigători de Oscar, care sper că vor ajunge la Sibiu pentru a continua această serie de dialoguri cu Maeștri.