Vă amintiți cum e să vă pierdeți în mulțime? Mai știți cum sună mii de voci care cântă împreună?
Sentimentul de apartenență, de unitate la spectacolele de muzică live este, pentru mine, incomparabil cu orice altceva. Îmi aduc aminte foarte bine când am văzut trupa mea preferată live, acum trei ani.
Acel moment când The Cure a interpretat piesa „A Forest” și a improvizat solo-ul de chitară. Am închis ochii, am strâns gardul separator în palme și, pur și simplu, am trăit emoția. M-am detașat complet de perioada întunecată prin care treceam. Cu cât muzica se cânta mai tare, cu atât mai împăcată mă simțeam. Ziua Internațională a Sănătății Mintale este ocazia perfectă pentru a vorbi despre ce ne dă putere. Iar muzica live este genul meu de terapie.
Muzica ne eliberează de stres
Astă-vară am terminat masteratul. Trecusem printr-o perioadă de stres intens. Voiam ca dizertația să iasă bine, lucram la prezentarea de susținere și exersam de zor discursul pentru comisie. În fiecare zi. Primul concert după terminarea studiilor s-a simțit de parcă îmi ținusem respirația luni de zile, și, în sfârșit, luasem o gură mare de aer proaspăt. Aplauzele, muzica, strigătele, mirosul emanat de mașinile de fum, pe toate le (re)simt profund și acum, când mă gândesc la primul meu concert al verii.
Foto: Miluță Flueraș
Într-un fel, am alergat toată vara după acel sentiment. Am fost la fiecare cântare sau festival la care am reușit să ajung. Redescoperisem modalitatea preferată de a evada. Concertele m-au ajutat întotdeauna să mă eliberez de stres și să îmi încarc bateriile emoționale, chiar dacă nu cunoșteam artistul.
De ce e mai eficientă muzica live
Există multe diferențe cheie între muzica live și audiția la căști. Totuși, încep prin a spune că cel mai cunoscut beneficiu al muzicii, pe care, de altfel, oricine îl simte, este sprijinul emoțional. Muzica ne poate schimba starea în funcție de ritm, versuri sau intensitate. Există o multitudine de studii care arată că muzica are un impact foarte puternic asupra echilibrului nostru hormonal. Piesele care ne încântă ajută la eliberarea de dopamină, hormonul fericirii, și oxitocină, așa-zisul hormon al iubirii. Cum putem sta supărați când, de fapt, ne îndrăgostim de muzică la fiecare audiție? Asta explică de ce ascultăm melodii pe „repeat”.
Starea noastră se îmbunătățește atunci când ne implicăm cu adevărat în activitatea de a asculta muzică, prin dans, aplauze și cântat, împreună cu alte sute de persoane, înfrățite de același scop. În mulțime se creează un fel de sentiment de încredere și compasiune. Atmosfera de unitate ne împlinește una dintre cele mai importante nevoi umane, apartenența socială. Cu toții avem nevoie să simțim că aparținem unui grup, că ne integrăm în societatea în care trăim. Concertele ne oferă această emoție, la un nivel aproape copleșitor.
„Shout, shout, let it all out”
De exemplu, una dintre cele mai bune experiențe ale mele a fost la festivalul Electric Castle, în iulie. Încercând să mă apropii de scenă, m-am pierdut de prietenii mei și m-am trezit singură într-o mare de oameni, înghesuită, dar nerăbdătoare. După începutul concertului, am încercat să mă uit în jur, să caut un reper care să mă ajute să îmi găsesc gașca după concert, însă am găsit ceva mult mai valoros. Sutele de fețe străine din jurul meu, toate gură-cască, se bucurau și aclamau la unison.
Pot spune că m-am pierdut cu adevărat în moment. Puteam să îmi caut grupul și mai târziu, atunci trebuia doar să îmi arunc mâinile în aer și să strig împreună cu necunoscuții. Și a fost, într-adevăr, un „împreună” pătrunzător, pe care și acum, în timp ce scriu, îl aud în gând.
Așa că, dragilor, cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății Mintale, vă urez o minte împăcată și vă îndemn să mergeți, cât mai curând, la o cântare bună pe care să o trăiți la maximum.
Foto: Pexels