Evenimentul este organizat în noapte de 19 spre 20 noiembrie de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) şi are ca dress code alb și negru, șic.
“Începem împreună o nouă istorie a cunoscutei case din inima Bucureștiului. Balul celebrează deschiderea casei istorice cu un party memorabil și face publică promisiunea viitorului stabiliment creativ. Muzica se va auzi din nou în saloanele Miței după întregi decenii de liniște: seara este deschisă de un recital extraordinar susținut de Bălănescu Quartet, care vine direct de la Londra pentru deschiderea casei din centrul Bucureștiului”, au anunţat organizatorii.
Balul va continua târziu în noapte, cu DJ Claudia care va deschide sezonul de petreceri din casa Miței Biciclista. În acest timp, salonul cu magie, jocuri de cărți și tarot va fi animat toată noaptea la etajul doi al casei istorice, etajul unde Mița își avea budoarul în cele patru camere mari.
Biletele pentru bal s-au epuizat rapid, însă organizatorii promit că acesta este doar începutul, iar în luna decembrie vor avea loc mai multe evenimente.
Aflata pe Strada Christian Tell, la numărul 11, casa va găzdui din 2023 o braserie, spații de cultură urbană și artă și cinema. De o frumuseţe extraordinară, Miţa Biciclista, Maria Mihăescu, pe numele său real, a bulversat moravurile lumii bune a Capitalei. Cu ochii ei verzi-albaştri şi părul scurt, a făcut multe victime printre bărbaţii celebri, de la pictorul Nicolae Grigorescu şi poetul Octavian Goga la Regele Ferdinand. Legenda spune ca ar fi fost cerută în căsătorie chiar de Regele Manuel al Portugaliei, însă avea să se căsătorească cu generalul Alexandru Dimitrescu.
Miţa a fost prima femeie care a îndrăznit să se plimbe cu bicicleta prin oraş, plimbările ei având loc pe Calea Victoriei, într-o vreme când aceasta era doar o distracţie rezervată bărbaţilor.
Miţa Biciclista a trăit într-o bijuterie de casă, oferită în dar de Regele Ferdinand. Casa a fost transformată de Miţa într-un stil eclectic de factură franceză şi extinsă în 1911 într-o manieră de neo-românesc simplificat.