Cum să îți faci norocul cu mâna ta

Îmi place tare mult expresia „Norocul și-l face omul cu mâna lui”, pentru că experiențele mele de viață mi-au arătat că sunt ceea ce simt.

Dar ce este, oare, norocul? Evident, fiecare dintre noi, în funcție de ce este scris în cartea vieții noastre, îl definim după criterii subiective. DEX-ul ne spune că norocul este „întâmplare neașteptată sau concurs de împrejurări favorabile, care asigură reușita unei acțiuni, îndeplinirea unei dorințe” .

Richard Wiseman, profesor de psihologie la Universitatea Hertfordshire, a scris un roman de succes, numit „Luck Factor” („Cum să îți ajuți norocul”).

Autorul a căutat răspunsul la întrebări de genul:

„De ce unii oameni au o viață fericită și plină de succes, pe când alții se confruntă repetat cu eșecuri și tristete?”,

„De ce unii își găsesc perechea potrivită, iar alții nu au parte decât de relații care se sfârșesc cu o ruptură?”,

„Ce îi face pe unii să aibă cariere înfloritoare, în timp ce alții sunt prinși ca într-o capcană în joburi pe care le detestă?”

Și, mai ales, „Pot ghinioniștii să facă ceva pentru a-și spori norocul și a-și îmbunătăți viața?”

Ipoteza la care a ajuns autorul, după  ani de cercetare, este că oamenii nu se nasc norocoși sau ghinioniști.

Fără să își dea seama, oamenii care par norocoși folosesc, de fapt, patru principii de bază pentru a aduce norocul în viața lor. Dacă înțelegem aceste principii, atunci vom înțelege și cum acționează norocul.

Principiul nr. 1 : utilizați la maximum șansele care vi se oferă în viață

Într-o discuție despre noroc, am remarcat că mă văd ca fiind o femeie extrem de norocoasă. Dar asta pentru că, am observat, nu am ratat nicio ocazie de a transforma în oportunitate momentele când viața mi-a întins mâna. 

Curajul de a acționa și de a mă arunca în gol au făcut diferența pentru mine. 

Modul meu, uneori impulsiv, de a îmbrățișa viața și de a mă deschide spre ce vine spre mine m-a ajutat să alchimizez fiecare experiență. Am mai remarcat că atunci când cineva îmi propune „imposibilul”, în  mine se deschid sute de ferestre spre posibil, în cele mai creative moduri, iar asta mă încarcă cu energie și mă pune în mișcare. Este felul meu natural de a fi.

Principiul nr. 2: ascultați-vă intuiția 

Mai multe cliente m-au întrebat ce înseamnă să îți asculți intuiția și cum ar putea să își dea seama dacă este vorba de intuiție sau de vocea „piticilor” din capul nostru care spun lucruri trăznite. Intuiția este acea emoție, acel sentiment care apare brusc, practic de nicăieri, dar este extrem de convingător, fără să fie susținut de vreo dovadă. Sigur că și rațiunea are un loc de cinste în deciziile noastre, dar intuiția, acea frământare pe care o resimțim în stomac, ne vorbește despre ce simțim cu adevărat, dincolo de mecanismele noastre de apărare. 

Ca atunci când te întâlnești prima dată cu cineva și nu îți place. Nu poți identifica exact de ce nu agreezi persoana respectivă, dar ceva din tine se revoltă la ideea unei colaborări cu omul respectiv. Și dacă încerci să te convingi că este o prostie irațională și legi o colaborare cu acel om, peste ceva vreme o să ai și dovezile palpabile ale motivelor pentru care drumurile voastre ar fi trebuit să rămână două linii paralele.

Principiul nr. 3 : așteptați-vă să aveți noroc

Desigur că, atunci când ai convingerea că viața ți-a oferit oportunități și zile însorite, filtrele tale interioare vor estompa tot ceea ce se află în afara sferei convingerilor tale. Astfel, vei vedea doar noroc și șanse peste tot pe unde mergi. Pe principiul rezonanței, comportamentul celor din viața noastră este de fapt reflexia propriei noastre persoane, care se oglindește în comportamentul lor. Chiar și Biblia recomandă să te comporți cu ceilalți oameni așa cum ai vrea să se poarte ei cu tine sau să nu judeci pe nimeni ca să nu fii judecat, tocmai datorită acestei rezonanțe.

Magic People: Simona Herb. Despre dragoste și cum trăim fericiți până la adânci bătrâneți

Make Life Magic, 00:34:30

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun. Despre criza comunicării în epoca post-adevărului.

Make Life Magic, 01:03:35

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42

Dacă acționezi ca și când ai acționa pentru tine, cu grijă, interes și responsabilitate, vei avea satisfacții și vei fi apreciat pe măsură, dar trebuie să o faci din inimă, deoarece Universul îți cunoaște foarte bine intenția.

De multe ori, situația noastră materială este în strânsă legătură cu legea rezonanței. 

Mai exact, această lege a rezonanței este ca o minge de tenis aruncată într-un perete elastic și care se întoarce înapoi cu viteză amplificată. Când reușim să înțelegem această lege și acceptăm efectele ei fără să mai dăm vina pe ceilalți pentru problemele noastre, viața noastră se îmbunătățește considerabil.

Principiul nr. 4 : transformați-vă ghinionul în noroc

Mi-a plăcut foarte mult o pildă pe care am citit-o undeva. „Un băiat mergea pe un drum. La un moment dat, s-a împiedicat și a căzut. Și-a rănit coatele, genunchii și fruntea. Revoltat, i-a reproșat lui Dumnezeu: «Ce fel de păzitor ești Tu, dacă m-ai făcut să cad atâta de dureros?». Și, supărat, băiatul a decis să meargă pe al drum. Băiatul nu știa însă, că pe drumul pe care a căzut, la câțiva metri distanță, îl aștepta un șarpe veninos care avea să îi aducă moartea.” 

Pot apărea situații în viața în care, odată ajunși într-o anumită conjunctură, simțim că șansa ne-a părăsit, că suntem abandonați de divinitate.

Realitatea mi-a arătat că fiecare astfel de situație este o lecție de viață, o oportunitate de creștere. După ce depășesc momentul incipient de frustrare, mă întreb: ce mi-a adus pozitiv această situație ? Ce am învățat din această situație ? Cu ce am rămas din această situație? Întorc situația pe toate părțile și încerc să o privesc în ansamblul ei.

Mai mult, de-a lungul timpului, am descoperit că în aparent cele mai nefericite situații din viața mea am descoperit abilități, talente, valențe noi ale ființei mele, dincolo de orice imaginație. În momentele de criză din viața mea am avut cel mai mare succes și cele mai mari reușite. Pentru că, atingând fundul prăpastiei, singura cale era în sus. Și atunci am scos din tolbă toate resursele mele, am accesat tot potențialul meu creator. Având senzația că am pierdut totul, am avut curajul de a încerca și cele mai nebunești soluții, crezând că nu mai am nimic de pierdut. Iar rezultatele au fost cele mai uimitoare. 

Am descoperit astfel că viitorul urmează să se întâmple și că fiecare dintre noi are potențialul de a-și crea destinul și realitatea înconjurătoare. Iar norocul este doar o perspectivă prin care privim viața.

Foto: Pexels