De ce ne fascinează serialele cu crime?

Unele dintre cele mai bune și de succes seriale, fie că sunt la TV sau disponibile pe platformele VOD, sunt, fără dubii, cele în care polițiștii rezolvă crime.

Fie că vorbim de un detectiv atipic sau de o echipă de investigatori, de mistere complicate, de indicii greu de deslușit sau de crime complexe, producțiile polițiste au ceva care continuă să fascineze oamenii din întreaga lume.  

De ce ne fascinează crimele?

În ultimii ani, au apărut nenumărate seriale și mini serii despre crime violente sau mistere nerezolvate, care s-au transformat în producții cult, extrem de populare, care arată că există un apetit crescut pentru acest gen de divertisment. Totuși, de ce sunt aceste povești întunecate și întortocheate atât de populare în rândul publicului de pe tot globul? Să fie apetitul pentru o poveste bună, care ne introduce într-un univers plin de mister și senzații tari? Sau poate un mod curios de a evada din incertitudinea lumii în care trăim? Ori satisfacția pe care o simțim când reușim să deslușim misterele, să găsim criminalul, să accesăm ce stă în spatele unor minți criminale?

Se pare că răspunsul constă în modul în care acestea reușesc să implice telespectatorii, atât la nivel mintal, emoțional, cât și fizic:

1. Ne hrănesc cu o doză bună de adrenalină 

Producțiile despre crime ne oferă o doză puternică de adrenalină și ne fac să experimentăm un sentiment de frică, uneori teroare, însă într-un mediu controlat, în confortul propriei case, unde amenințarea pe care o simțim este incitantă, dar știm că nu este reală. Acest fapt ne dă o doză de stres bun, care nu ne dăunează. 

2. Ne antrenează mintea și imaginația 

Un produs bun de divertisment crime poate oferi același nivel de satisfacție cu cel obținut când pui ultima piesă dintr-un puzzle complex. Modul în care scenariul este construit stimulează mintea și imaginația, pentru că trăim și rezolvăm cazurile alături de personaje. Totodată, acest tip de producție accesează imaginația adulților și readuce în prim - plan fascinația pentru conflictul dintre bine și rău, care este prezent încă din copilărie. David Evans, de la Psychology Today, folosește sintagma „basme pentru adulți” când descrie acest tip de seriale: urmăresc un complot în care răul afectează o comunitate, dar binele câștigă în cele din urmă. Chiar dacă nu mai suntem la vârsta poveștilor, mintea noastră tânjește după predictibilitatea acestor povești.

3. Suntem fascinați de propria noastră „parte întunecată” 

Sunt momente în care furia te stăpânește și vrei doar să țipi sau să spargi ceva. Cu toții am experimentat cel puțin o dată un astfel de moment. Mai mult, cu toții am auzit povești de violență sau fapte teribile pentru care sunt cunoscuți criminalii sau infractorii. Acestea te fac să te întrebi - dacă ai fi în acea situație, ce ai fi făcut; ai fi putut face ceva atât de groaznic? Pentru că aceștia sunt, aparent, la fel ca noi, oameni obișnuiți, doar că nu au un cod moral. Este nevoie să explorăm partea întunecată a naturii umane, să ne dăm seama ce ne-ar putea face atât de supărați, ce ne-ar putea determina să încălcăm legile societății civilizate. Să ajungem să punem în act astfel de fapte este aproape imposibil, însă e atât de fascinant să le urmărim la TV tocmai pentru că seamănă cu o interacțiune intimă cu gândurile noastre cele mai ascunse. 

Etica și morala ne indică că aceste gânduri sunt un tabu, nu pot fi recunoscute nici noua înșine, pentru că imediat ne amintim de consecințe și revenim cu picioarele pe pământ. Însă, în seriale, este cineva care pune în act acele gânduri. 

4. Se joacă cu emoțiile noastre, mai ales cu frica

Orice serial cu crime se joacă serios cu emoțiile noastre. Într-un singur episod, putem observa sau chiar experimenta dragoste, furie, suspans, frică sau empatie. O crimă este scânteia perfectă pentru o poveste reușită, deoarece nu există o miză mai mare decât viața umană, ne ajută să ne conturăm viziunea asupra lumii și uneori, modifică modul în care vedem lumea. 

Mai mult, o crimă scoate la suprafață cele mai intense emoții, amplificate mai ales când îi implică pe cei apropiați. Am face orice pentru a-i proteja pe cei pe care îi iubim, așa că a conștientiza că uneori protecția noastră nu va ajuta este înfricoșător. 

Totodată, trăim adesea un sentiment intens când vedem cum personajul principal se luptă pentru a-și menține distanța emoțională față de caz. Nu doar emoțiile noastre sunt în joc, ci și cele ale personajelor. Din păcate, crime au loc în fiecare zi și auzim în mod constant despre acestea la știri. Cu toate acestea, vrem să vedem binele din lume și astfel de producții ne ajută să știm că tipul rău va fi prins în cele din urmă, că infractorul va fi tras la răspundere. În plus, ne bucurăm că nu suntem noi victimele. 

5. Din cauza ciclului de știri 24/7...

Am vorbit mai sus de știri, și chiar dacă crima a fost un subiect fascinant încă de la începutul timpurilor, mass media este cel mai probabil responsabilă pentru interesul crescut asupra criminalității. Încă din anii 1950, în SUA, au apărut relatări despre crime, dar apogeul a fost atins în anii '70. Există chiar acea sintagmă, folosită des în televiziune – if it bleeds, it leads (dacă știrea e sângeroasă, vinde). Și astăzi, știrile despre crime și infracțiuni violente acoperă un procent ridicat dintr-un jurnal, de cele mai multe ori, fiind primele difuzate.  

6. Se face mereu dreptate

De obicei, în aceste producții găsim și o concluzie, un deznodământ în care forțele binelui au câștig de cauză, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna în lumea reală. În cele mai multe seriale, există o crimă sau o faptă reprobabilă și o pedeapsă, la final. Vedem o viziune clară asupra a ceea ce este bine și rău și ne întărim convingerea că există bine în lume, că sunt oameni care vor face ceea ce trebuie, indiferent de consecințele la nivel personal. Omul caută să oprească criminalitatea și  deznodământul mereu pozitiv din aceste producții este de multe ori o sursă de inspirație. 

7. Ne țin cu sufletul la gură

Acțiunea este construită astfel încât să te țină lipit de canapea. Totul se întâmplă în ultimul moment, ucigașul este prins fix înainte de a mai face o nouă victimă, după o cursă contra cronometru. Ne poartă printr-un carusel de emoții, care se construiesc gradual pe parcursul episodului – curiozitate, anticipare și ușurare. 

8. Conștientizare 

Multe persoane spun că aceste seriale le-au ajutat să fie mai vigilante și să se protejeze mai bine, sunt mai atenți la tot ce îi înconjoară sau la posibilele pericole. Conform unor studii, femeile, în special, par să iubească aceste seriale, iar psihologii cred că acest lucru se datorează faptului că identifică idei sau sfaturi despre cum să-și mărească șansele de supraviețuire dacă se găsesc într-o situație periculoasă.

Magic People: Radu Răileanu. Despre cum supraviețuim unui cutremur mare.

Make Life Magic, 00:33:57

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun. Despre criza comunicării în epoca post-adevărului.

Make Life Magic, 01:03:35

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42

Dacă sunteți pasionați de acest gen de serial, vă propunem să urmăriți Bosch, o producție crime care urmărește activitatea implacabilului detectiv Harry Bosch din cadrul Departamentului de Poliție din Los Angeles. Un om al legii necruțător, Bosch nu se va opri de la nimic pentru a face dreptate victimelor – nici măcar amenințările la adresa lui și a celor pe care îi iubește nu îl vor face să renunțe. Dar, în spatele acestei dorințe de a fi mereu în mișcare, se află un bărbat bântuit de propriul său trecut și care se luptă să fie loial propriului său cod etic -„Toată lumea contează sau nimeni nu contează”. Totodată, Bosch nu suportă birocrația sau jocurile politice. El tinde să treacă prin obstacole mai degrabă decât să le ocolească, știind cine este, unde se află în această lume și ce trebuie să facă. 


Inspirat din romanele celebrului scriitor Michael Connelly, Bosch are toate ingredientele unui serial crime care să dea dependență și poate fi urmărit din 27 martie, în fiecare luni seara, de la ora 22.00, cu episoade duble, pe AXN. 

Foto: AXN