Șase activități care-ți scot simțurile din rutină

Ce ar fi să înlocuim, uneori, lista cu activități „clasice” pentru zilele libere și să experimentăm ceva nou?

Uneori, chiar și alegerea unei activități recreative se poate transforma într-o adevărată bătaie de cap. În momentul în care rutina își face simțită prezența și pe acest plan, responsabilitatea decizională este pasată cât se poate de elegant și repede. Întrebările clasice „Ce vrei să facem?” și „Unde vrei să mergem?”, intercalate cu veșnicul „Dar tu?”, îi invocă atât de puternic pe „sfinții” Netflix și punga de chipsuri, încât, de cele mai multe ori, câștigă. Totuși, ca să nu se mai perpetueze această oligarhie în lista de activități de weekend, iată cinci experiențe care îți pun la încercare și simțurile: 

Silent Concert. Silent Party

Cum ar fi să participi la un concert sau la o petrecere la care toată lumea poartă căști, iar singurele sunete care pot fi auzite în sală să fie cel mult vocea solistului, foșniturile din jur și un cor pestriț de glasuri care ia forma versurilor? 

Dar cum ar fi să poți să-ți alegi tu genul de muzică pe care vrei să-l asculți fără a auzi bombănelile celorlalți petrecăreți care nu-ți împărtășesc gusturile?

Ei, bine, toate aceste lucruri pot fi trăite în timpul unui silent concert, respectiv al unui silent party. Weekendul trecut, tocmai s-a redeschis seria evenimentelor „J’ai Silent Concerts”, la J'ai Bistrot București, cu un concert Alternosfera. Seara a continuat cu trei canale muzicale alături de Ana Coman, Dj Hefe și Marinov, ale căror frecvențe au putut fi schimbate de către public după bunul plac.

Miau Cafe București

Mai multe studii citate de Animal Wised  au demonstrat faptul că până și doar câteve minute pe zi de mângâiat o pisică, aduc o sumă de beneficii. Începând cu reducerea stresului zilnic, diminuarea sentimentului de singurătate și creșterea stimei de sine, până la scăderea tensiunii arteriale și creșterea nivelului de oxitocină (hormonul „iubirii”). 

Astfel, dacă ești un iubitor de pisici, Miau Cafe este o opțiune perfectă pentru tine. Chiar dacă vrei să ai parte de un moment doar al tău, să lucrezi, să depeni amintiri cu prietenii sau să cunoști un potențial membru al familiei. Da, cei de aici te pot ajuta să-ți găsești un partener blănos de viață sau, de ce nu, de Yoga

Art Time!

În ceea ce privește persoanele creative, cărora nu le e frică să se murdărească pe mâini, cred că experiența pe care atelierul de creație Art Time o poate asigura, e de interes. De la olărit și modelaj, până la pictură pe ceramică, poți să le experimentezi separat sau împreună, singur sau alături de prieteni, familie sau partener.

De altfel, un articol publicat pe Psychology Today enumeră câteva efecte terapeutice pe care olăritul le are, din perspectiva artiștilor ceramici. Astfel, amintim terapia holistică prin stimularea psihică, senzitivă și mentală în mod concomitent, exprimarea conștientă sau inconștientă a vieții noastre interioare, eliberarea tensiunii și încurajarea la meditație.


Blind/Dark dining

Apărut prima dată în 1999 în Zurich (Germania), trendul a fost dezvoltat în baza ideii de a simula lumea senzorială a orbilor, conform unui articol publicat pe The British Psychological Society. Aspectul unui preparat poate influența așteptările noastre senzoriale cu privire la gustul și aroma lui, indiferent dacă ne dăm seama sau nu. Prin urmare, odată eliminate aceste repere, singura bază a senzațiilor vor fi doar stimulii la nivel gustativ. Intensitatea senzațiilor create va fi percepută mult mai intens în acest caz. 

Chiar dacă nu am reușit să identific în acest moment vreun local care să pună la dispoziția clienților o astfel de experiență, nu ar fi greu de realizat în intimitatea propriei case, pentru a surprinde sau pentru a experimenta conceptul. Regula de bază e ca persoana care degustă mâncarea să nu fi participat la prepararea ei, și nici să nu fie capabilă să vadă în timp ce mănâncă.

Peștera Valea Cetății

Cum credeți că ar reacționa creierul atunci când, odată deschiși ochii, nu ar percepe decât întunericul absolut? Eu am avut prilejul de a experiementa acest lucru acum doi ani, în timpul unei vizite la Peștera Valea Cetății, aflată la aproximativ 1,5 km de Cetatea Râșnov. După ce am făcut turul galeriei, ghidul ne-a spus să ne oprim și să închidem ochii, timp în care el a stins luminile. Apoi ne-a invitat să privim în jur. La început, am simțit o ușoară confuzie. Nu-mi dădeam seama dacă am deschis ochii sau încă îi am închiși. În scurtul moment, mintea mea s-a îndoit de propriile reflexe. Totuși, în următoarea secundă, a început să devină din ce în ce mai conștientă de postura corpului și poziția membrelor, ba chiar de sunetele din jur, inclusiv  mormăitul iritant al doamnelor din spatele meu 😄.