Oare chiar există „bacterii bune” și „bacterii rele”?

Noile studii arată că lucrurile nu stau, de fapt, chiar așa.

A intrat în mentalul colectiv credința că există anumite bacterii bune, care ne ajută să funcționăm și bacterii rele, care ne pun bețe-n roate și ne îmbolnăvesc. Însă noile studii au arătat că, în realitate, acest mod de a pune problema nu este tocmai corect.

Ceea ce încadrăm la „bacterii rele”, de exemplu Candida Albicans sau  Helicobacter Pylori (responsabil de unele ulcere) sunt, de fapt, părți integrante din microbiomul nostru natural 

De exemplu, H. Pylori, atunci când este în echilibru, ajută sistemul imunitar să contracareze potențiali viruși sau bacterii mai periculoase, cu ajutorul celulor imunitare de tip T. Și ăsta este un pas important în efortul organismului de a ține pe loc dezvoltarea unor potențiale boli autoimune.

Roluri similare au și Candida sau chiar Clostridium, această din urmă fiind foarte periculoasă atunci când proliferează.

Ce e important pentru un microbiom sănătos, care să funcționeze în favoarea noastră?

În mod ideal, este important să avem o mare diversitate de bacterii, dar care să rămână în echilibru. Bacteriile pe care le privim ca fiind nocive, rele (H. Pylori, Candida sau Clostridium) devin patogene, nocive pentru noi abia în momentul când proliferează.

Abordarea câștigătoare este despre a privi această echilibrare în ansamblul ei: nu e doar despre a veni cu probiotice suplimentare, ci despre a însănătoși „terenul”, adică tot ce se întâmplă la nivelul tractului nostru digestiv.

Iată câteva recomandări pentru a avea flora în echilibru:

  •         Mestecă bine mâncarea.
  •         Mănâncă încet, cât mai relaxat.
  •         Mănâncă în orele în care este soarele sus pe cer – mesele principale este bine să le iei în mijlocul zilei.
  •         Stai cât mai mult în starea parasimpatica (adică devino cât se poate de conștient de momentele tensionate, care îți cresc adrenalina si cortizolul și ajută-ți  corpul să se relaxeze).
  •        Respiră profund, abdominal, măcar 5 minute
  •         Ieși în natur
  • Dansează sau fă mișcare
  • Dormi suficient și eficient
  • Renunță sau redu cantitatea de zahăr și de „junk food”
  • Consumă probioticele de care ai tu nevoie
  • Hidratează-te, dar nu în timpul mesei

Acești pași te vor ajuta să menții sistemul imunitar (aflat într-un procent de peste 70% la nivelul florei) treaz, însă nu supra reactiv. Un sistem imunitar bine reglat va ști să tolereze și să moduleze o diversitate mare de microbi la care suntem expuși.

Un sistem imunitar treaz, dar nu suprar eactiv este mai puțin predispus la boli autoimune, la alergii sau astm. Principala treaba a sistemului imunitar este să tolereze și să intervină doar atunci când e cazul.

În privința microbiomului, invitația mea este să treci peste eticheta „bacterii bune”, „bacterii rele” și să îți lărgești orizontul, integrând în sănătatea microbiomului tot ceea ce se întâmplă la nivelul stomacului, intestinelor și în vecinătatea lor (nivelul acidității gastrice, funcționarea bilei și a ficatului, funcționarea pancreasului endocrin și exocrin etc).

Foto: Pexels