5 tehnici care te vor ajuta să citești mai mult și mai repede

Cititul, pe lânga faptul că reprezintă o sursă de informații și de cultură generală, este și un antrenament grozav pentru creier.

Și tu ai pe noptieră un teanc de cărți care așteaptă să fie citite? Iată cum să citești mai mult într-un timp mai scurt, astfel încât să reușești să ții pasul cu nevoia și dorința ta de cunoaștere.

1. Renunță la vocea din capul tău

Atunci când eram mici și am învățat să citim, fiecare dintre noi a învățat prima dată să citească cu voce tare cuvintele de pe pagină. Odată ce am devenit tot mai buni la a citi, am renunțat să spunem cu voce tare cuvintele pe care le citim. Ni le-am spus în schimb doar nouă înșine, folosindu-ne de vocea din capul nostru (subvocalizare).

Iar asta nu e o problemă. Decât dacă vrem să creștem viteza cu care citim. Vezi tu, vocea noastră interioară ne limitează viteza de citire la viteza pe care o avem în mod normal atunci când vorbim. Există studii care spun că viteza medie de citire este de 300 de cuvinte pe minut, aceeași viteză pe care o avem și când vorbim.

Desigur, să zici că vrei să renunți la monologul tău interior e una și să chiar faci asta e alta. E greu! Dar nu imposibil. Gândește-te că mergi cu mașina și vezi semnul „STOP”. Chiar te oprești să citești cu vocea ta interioară acel cuvânt? Nu, cel mai probabil ai procesat cuvântul imediat ce ai văzut semnul. Obiectivul tău e să ai acest automatism și atunci când citești o carte.

Ca să îți fie mai ușor să renunți la vocea din capul tău, poți să asculți muzică instrumentală în căști în timp ce citești. Astfel nu vei mai putea auzi vocea. Sau poți să mesteci gumă, efectul e același. Ideea e să-ți ții creierul ocupat. Vei procesa în continuare cuvintele pe care le citești, dar creierul tău nu se va putea concentra pe subvocalizarea lor.

2. Trasează două linii verticale pe pagină și citește doar ce e între ele

Suntem obișnuiți să citim un text de la stânga la dreapta, linie cu linie. Ne direcționăm ochii de la un cuvânt la celălalt până terminăm o linie, după care sărim la linia următoare.

Acest mod de a citi ignoră două instrumente esențiale cu care este dotat corpul nostru:

1. Ochii noștri nu trec lin de la un cuvânt la altul. De fapt, ochii noștri sunt obișnuiți să se concentreze pe un punct fix, după care sar la următorul. Ca să fie mai clar ce vreau să zic, închide un ochi și pune un deget peste el. După aceea, trasează o linie orizontală imaginară în fața ta și vei vedea că ochiul „sare” de la un punct la altul.

2. Vederea noastră periferică. Dacă te uiți la televizor, să zicem, nu mai vezi masa pe care stă acesta? Sau nu vezi persoanele care intră/stau în cameră în timp ce te uiți? Le vezi cu ajutorul vederii periferice.

Putem folosi aceste particularități ale ochilor noștri pentru a crește viteza cu care citim. Pentru a face asta, trasează două linii verticale în interiorul textului pe care vrei să îl citești, ca și cum ai delimita un alineat. O linie pune-o la stânga, cu aproximativ un cuvânt în interiorul textului, iar a doua pune-o în oglindă, de la dreapta paginii.

Bun. Acum, că ai trasat liniile, citește fiecare linie de text concentrându-te doar pe cuvintele din mijlocul liniei, apoi treci la următoarea linie de text. Ideea din spatele exercițiului e ca ochii tăi să facă un zig-zag pe centrul paginii, iar restul informației să fie captată de vederea ta periferică. Încearcă să faci exercițiul acesta timp de 5 minute de citit (sau pe 10 pagini de text). Nu îți va ieși perfect din prima, dar cu puțin antrenament îți vei îmbunătăți semnificativ viteza de citire (fără a pierde din înțelegerea textului).

3. Scanează textul pentru a afla ideile principale

Când ești pe super grabă și trebuie să citești ceva, încearcă să „scanezi” textul și să îi extragi ideile principale. Cum faci asta? Te uiți peste cuprins sau peste titlurile capitolelor/secțiunilor. Poți citi primul paragraf din fiecare capitol sau secțiune ca să vezi ce informații îți dă, după care poți citi și ultimul paragraf plus vreo două de la mijloc. Citește notele de subsol, dacă textul are așa ceva.

Odată ce ai citit pe sărite textul, încearcă să îl pui cap la cap în mintea ta și să îți dai seama despre ce ar putea fi vorba.

4. Nu reciti cuvintele de pe pagină

Ți se întâmplă uneori să citești ceva și să îți dai seama la un moment dat că în ultimele 10 minute te-ai gândit ce vei mânca la cină, fără să chiar fii atentă la ce citești? Nu e bine. Dacă vrei să îți îmbunătățești viteza de citire, trebuie să eliminăm acest obicei, fiindcă ne reduce din viteză.

Nu e ca și cum e ceva ce doar tu faci, tuturor ni se întâmplă să mai obosim și să ne lăsăm mintea să zburde liberă prin alte părți. Primul pas în a rezolva asta e să fim conștienți când se întâmplă.

Al doilea pas e să urmărești activ textul, fie cu degetul, fie cu vârful unui creion. Ai putea, de asemenea, să folosești una dintre mâini sau un cartonaș ca să ascunzi textul pe care nu îl citești. Ideea este să îți menții creierul implicat activ în procesul de citire. Încearcă această metodă, și vei vedea instant că dacă urmărești cu degetul textul și stai puțin la final să te gândești la ceea ce ai citit, vei vedea că ai înțeles tot fără să recitești anumite pasaje sau cuvinte.

5. Citește mult și des

Probabil că știi deja că „repetiția e mama învățăturii”. Ceea ce exersăm, perfecționăm. Știu că pare foarte evident, dar merită menționat: cu cât citești mai mult și te expui la tipuri diferite de text, cu atât viteza ta de citire și de înțelegere a unui text va crește.

În plus, exercițiile de citire repetate te vor ajuta să îți și îmbogățești vocabularul, ceea ce îți va super accelera viteza de a citi. Gândește-te, dacă dai peste un cuvânt pe care nu îl știi, poate trebuie să te oprești din citit pentru a căuta sensul acestuia și cum se potrivește în context. Odată ce vocabularul pe care îl ai e mai amplu, aceste probleme vor fi de domeniul trecutului. Vei putea trece printr-un text ca un cuțit prin unt.

Atunci când îți exersezi cititul, poți să te și cronometrezi. Câte cuvinte citești într-un minut? Câte pagini poți citi într-o oră? Măsoară acești timpi, după care încearcă să te autodepășești de fiecare dată și să faci ce făceai înainte într-un timp mai scurt.

Foto: Pexels